09:28, tor, 23. Apr

Lastniki hišnih živali naj pred potovanjem v tretje države preverijo pogoje potovanja in vrnitve

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) lastnike psov, mačk in belih dihurjev poziva, naj pred potovanjem z živaljo v države zunaj Evropske unije (EU) preverijo, kateri zdravstveni pogoji se zahtevajo za vstop v državo, v katero potujejo, in ob vrnitvi v EU.

Glede na čas dopustov in potovanj UVHVVR zlasti lastnike psov, mačk in belih dihurjev poziva, naj dovolj zgodaj pred odhodom na potovanje s hišnim ljubljenčkom preverijo, katere pogoje mora žival izpolnjevati za vstop v državo, v katero potujejo, in vrnitev v Slovenijo.

V primeru nekaterih priljubljenih počitniških destinacij, kot so Albanija, Črna gora, Maroko, Srbija, Tajska, Turčija in Zanzibar (države, ki niso navedene na seznamu v Prilogi II k Uredbi (EU) 577/2013), se zahteva, da imajo živali test titracije protiteles za steklino opravljen že, preden zapustijo EU. Opravljeni test mora pooblaščeni veterinar vpisati v evropski potni list za hišne živali.

Če test titracije ni opravljen in ustrezno vpisan v evropski potni list za hišne živali pred potovanjem, so težave pri vračanju. Živali se zavrne vstop v EU ali pa je napotena v izolacijo do izpolnitve pogojev. Če se test titracije opravi v državi zunaj EU, je predpisano trimesečno čakanje pred ponovnim vstopom v EU.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.