14:12, sob, 4. Maj

Lastnikom zemljišč v Hočah teden dni za razmislek





Ponedeljkovega vnovičnega sestanka vodstva občine Hoče-Slivnica s kmeti in lastniki zemljišč na območju bodoče poslovne cone, kjer naj bi tovarno gradila Magna, se je udeležil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Predstavil jim je tri možnosti rešitve, časa za odločitev pa imajo teden dni.

Srečanja naj bi se udeležilo okoli 25 od skupaj 100 lastnikov hoških zemljišč, ob Počivalšku pa so prišli še trije njegovi sodelavci in direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Šinko ter župan Marko Soršak.

Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr
Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr

Gospodarski minister je zbranim predstavil, kaj jim v zameno za zemljo ponuja država. Eden od kmetov Rado Lobnik je za medije povedal, da jim je minister predstavil ponudbo, ki je sestavljena iz treh možnosti za odkup oziroma menjavo zemljišč. Prva je plačilo okoli deset evrov za kvadratni meter zemlje, druga menjava hektar za hektar zemlje ob doplačilu pet evrov odškodnine, tretja pa menjava hektarja za 1,8 do dva hektarja nadomestne zemlje brez odškodnine.

Lastniki zemljišč veliko časa za premislek nimajo. Kot je za medije povedal hoški župan, se bodo morali odločiti do 7. decembra, kmetje pa bodo morali na občino dostaviti dokumentacijo, s katero bodo dokazovali, da se dejansko aktivno ukvarjajo s kmetijstvom. Večina lastnikov zemljišč je sicer naklonjena prodaji in bo zelo verjetno pristala na ponudbo za prodajo. S tistimi kmeti, ki bodo dokazali, da od kmetovanja živijo, pa se bo ministrstvo oziroma občina ukvarjala posebej in jim iskala nadomestna zemljišča, še piše Večer in ob tem dodaja, da so možne nadomestne lokacije v sosednjih občinah Miklavž in Rače-Fram.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.