09:30, sre, 1. Maj

Lavre najprej nad kadrovske težave





Vodenje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je danes kot vršilec dolžnosti direktorja prevzel dosedanji direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre.

Kot je ponovil ob primopredaji poslov, se bo najprej lotil reševanja kadrovskih težav. V prvi vrsti bo skušal preprečiti nadaljnje odhode zdravnikov iz UKC Maribor.

UKC MB - Janez Lavre in Gregor Pivec

Lavre je posle prevzel potem, ko se je dolgoletnemu direktorju UKC Maribor Gregorju Pivcu, ki se je konec aprila po številnih očitkih na račun njegovega načina reševanja kadrovskih težav na anesteziologiji odločil za umik z direktorskega mesta, v nedeljo iztekel odpovedni rok. “Seveda ga bom prosil za pomoč pri tistih zadevah, ki jih je zelo dobro vešč in jih je vodil do sedaj, kajti 21 let je dolga doba. Menim, da bova korektno in ustrezno strokovno sodelovala,” je Lavre povedal v današnji izjavi za medije po prevzemu poslov.

Trenutno okoli 1,3 milijona izgube

Pivec, ki se vrača na mesto kirurga, je svojemu nasledniku obljubil vso potrebno pomoč. “Hvala Bogu sem lahko dr. Lavretu predal bolnišnico v dobrem stanju. Je poslovno stabilen subjekt. Zadnjih nekaj mesecev se je bilanca po poslovnem dogodku nekoliko pokvarila, medtem ko je bila prej vedno pozitivna, sedaj pa se predvsem zaradi zmanjševanja programskih operacij izkazuje okoli 1,3 milijona evrov izgube. A to finančno ta trenutek še ne ogroža bolnišnice,” je pojasnil.

Najprej v pogovore z zdravniki, ki želijo oditi

Lavre je napovedal, da se bo najprej lotil pogovorov z zdravniki, ki še želijo zapustiti UKC Maribor. Takšnih naj bilo trenutno šest, ne le na anesteziologiji, ampak tudi na drugih oddelkih, kot sta na primer urologija in pediatrija. “Treba je izvedeti, kaj je vzrok in kako jim olajšati odločitev, da ostanejo. Potem je treba pripraviti ustrezne kadrovske načrte za popolnitev prostih delovnih mest ter doseči dogovor z zdravniško zbornico glede dodatnih specializacij in dogovor z ministrstvom za zdravje, da se uredi podeljevanje specializacij tako, kot je bilo pred letom 2000,” je pojasnil.

Kirurški program je trenutno s pomočjo hrvaških anesteziologov uresničen med 90 in 95 odstotki. Pivec pričakuje, da bi se zadeve dalo urediti do jeseni. Potem ko je pred kratkim dal odpoved še en anesteziolog, so uspeli zaposliti tri nove in tako jih skupno dela 21. Osem, ki prihajajo iz držav nekdanje Jugoslavije, je še v postopku zaposlovanja, do konca leta pa naj bi končali specializacijo še štirje specializanti.

UKC

Posledično bo po njegovih ocenah mogoče zmanjšati obseg sodelovanja hrvaških anesteziologov, katerih občasen prihod v Maribor je bil deležen številnih kritik v javnosti. Pivec je danes ponovno poudaril, da pri omenjeni pogodbi ni nič nezakonitega. “Takšnih pogodb imamo v slovenskem zdravstvu več sto. Glede tega sem popolnoma miren, saj verjamem, da smo te stvari izpeljali tako, kot je potrebno,” je dejal.

Janez Lavre je veljal tudi za favorita ministrice  za zdravje.
Janez Lavre je veljal tudi za favorita ministrice za zdravje.

Lavreta, ki je veljal za favorita ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, je za v. d. direktorja pred tednom dni imenoval svet zavoda, potem ko ni bil zadovoljen z nobenim od prijavljenih kandidatov na razpis za direktorja.

Lavreta vodenje UKC Maribor zanima tudi dolgoročnejše

Nov razpis za direktorja naj bi bil objavljen proti koncu leta, 48-letni Lavre, ki je pred vodenjem slovenjgraške bolnišnice delal kot zdravnik, pa ne skriva, da ga zanima tudi dolgoročnejše vodenje UKC Maribor. To je ponovil tudi danes: “V kolikor bo začetek dela ustrezen in bom dosegel rezultate, ki sem si jih v tem času zadal, se bom prijavil na mesto direktorja.”

Zaradi odhoda Lavreta v Maribor je bilo treba najti novega šefa Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Svet zavoda je po pričakovanjih za v. d. direktorice bolnišnice za eno leto imenoval zdravnico Jasno Uranjek, ki je bila doslej pomočnica direktorja za strokovne zadeve.

 

VIR: STA

 

Več podrobnosti o primopredaji poslov v UKC Maribor pa v oddaji Občinski informator – danes ob 18:30.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.