11:41, ned, 28. Apr

Le 35 stopinj v mesecu juliju po letu 2009





V letošnjem poletju so se temperature gibale zdaj nad, zdaj pod dolgoletnim povprečjem, v juniju in juliju pa so v Ljubljani zabeležili 13 vročih dni, kar je manj kot lani in predlani, vendar v skladu z dolgoletnim povprečjem, pojasnjuje Branko Gregorčič z Arsa. Letos v juliju pa živo srebro prvič po juliju 2009 ni zlezlo nad 35 stopinj Celzija.

Za nami sta skoraj dva poletna meseca in čeprav je pred nami še avgust, je že mogoče podati prve ocene, kam se uvršča letošnje poletje.

Kot je za STA povedal Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso), so se temperature doslej gibale zdaj nad, zdaj pod dolgoletnim povprečjem. Zajel nas je en vročinski val, ki je trajal teden dni, in sicer od 7. do 12. junija, temperature v drugi polovici junija in v juliju pa so večinoma ostale pod mejo 30 stopinj Celzija.

V juniju in juliju skupaj so tako v Ljubljani zabeležili 13 vročih dni, tj. dni z najvišjo temperaturo vsaj 30 stopinj. To povsem ustreza povprečni vrednosti za obdobje med letoma 1981 in 2010, ki znaša 12 dni, in je večje od stoletnega povprečja, ki znaša le osem dni, ugotavlja Gregorčič.

Lani je bilo v enakem obdobju 21 vročih dni, predlani pa 23. Prav tako letos v juliju živo srebro prvič po juliju 2009 ni zlezlo nad 35 stopinj, ampak se je ustavilo pri 32 stopinjah.

Rekordno vroče ostaja poletje 2003 z 52 vročimi dnevi, sledita pa mu poletji 2012 (39 vročih dni) in 2013 (35 vročih dni), s tem, da so lani avgusta marsikje padli absolutni temperaturni rekordi, spominja Gregorčič.

Zato pa je bila letos v prvih dveh poletnih mesecih večinoma nadpovprečna količina padavin. V večjem delu Slovenije je v tem obdobju tako padlo med 200 in 300 litrov dežja na kvadratni meter, odstopanje od dolgoletnega povprečja pa je bilo največje na Primorskem.

V začetku avgusta kaže na postopno ustalitev vremena, verjetnost za pojav ploh in neviht se bo nekoliko zmanjšala. Hkrati bodo temperature porasle in verjetno bodo že v prvem avgustovskem tednu tudi presegle 30 stopinj. Kako dolgo bo vročina trajala, pa žal ni moč zanesljivo predvideti, dodaja Gregorčič.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.