19:51, pet, 3. Maj

Ledinek piše novo zgodbo o uspehu onkraj Atlantika





Ledinek začenja novo poglavje svoje zgodbe uspeha onkraj Atlantika, saj je ameriškemu podjetju SmartLam dobavilo opremo za nov proizvodni obrat v Dothanu v zvezni državi Alabama.

»Podjetje Smartlam bo z novo visoko avtomatizirano linijo za proizvodnjo lepljenih nosilcev (ang. GLT) pomembno povečalo proizvodne kapacitete na izredno hitro se razvijajočem in rastočem trgu za konstrukcijski les. Z letno kapaciteto 95.000 m3 bo linija za lepljene nosilce podjetja Ledinek Engineering največja onkraj Atlantika. Hkrati pa tudi prvi večji kompletni projekt našega podjetja na ameriškem trgu, ki je bilo tam do sedaj prisotno zgolj s posameznimi stroji,« je dejal direktor Ledinek Engineering in Lestro-Ledinek Gregor Ledinek.

Kot vodilni proizvajalec strojev za izdelavo in obdelavo konstrukcijskega lesa je Ledinek Engineering dobavil stroj za dolžinsko spajanje lesa Kontizink H 4000 in skobeljni stroj za lamele Stratoplan.

Prav tako so dodali več vrst stiskalnic (za bočno spajanje lamel Z-Press, visoko zmogljivo stiskalnico Rotopress in multifunkcijsko stiskalnico Flexipress). Dobavili so še tračno žago za vzdolžni razrez zlepljenih nosilcev, kozmetično postajo za odpravo vizualnih napak z integrirano obračalno enoto, skobeljni stroj za lepljene nosilce Superles 1300, žago XL-Cut za dolžinski razrez in vso potrebno vmesno mehanizacijo od vstopa paketov desk do zlagalne enote za končane nosilce. Podjetje je poskrbelo tudi za celoten paket elektro in programske opreme, ki je ravno tako plod domačega znanja inženirjev iz Hoč.

Ameriški trg je na področju uporabe konstrukcijskega lesa v gradbene namene trenutno najhitreje razvijajoči se svetovni trg. Razlog za to tiči v tradicionalno drugačnem pristopu uveljavljenega načina uporabe lesa v gradbeništvu onkraj Atlantika, kakor tudi relativno poznem spoznanju prednosti (tovrstne) trajnostne gradnje z lepljenim konstrukcijskim lesom, pomanjkanju proizvodnih kapacitet …

»Za razliko od evropskega, je na ameriškem trgu konstrukcijski les šele nedavno začel pridobivati na priljubljenosti, kar pa se že kaže tudi na povečanem povpraševanju po tovrstnih izdelkih, čemur poskuša s svojo ponudbo slediti tudi podjetje SmartLam z novo investicijo,« je zaključil Gregor Ledinek.

Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering je lani zabeležil 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije.

Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.