20:14, tor, 7. Maj

Lekarne Maribor za varno spolnost





Konec leta 2013 je bilo na svetu s hivom okuženih 35 milijonov ljudi. Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu, 1. decembru, evropski regionalni urad Svetovne zdravstvene organizacije WHO ugotavlja, da se kljub vsem prizadevanjem za preventivo ugotovljena stopnja okužb s hivom v minulem desetletju ni zmanjšala in znaša 15,7 na 100.000 prebivalcev. Tudi v Evropi ne moremo biti brez skrbi, saj je zabeleženih še vedno več deset tisoč novih okužb letno.

lekarne dan boja proti aidsu

»V Javnem zavodu Mariborske lekarne Maribor si skupaj s predstavniki Dijaške skupnosti Maribor (DSM) prizadevajo opozarjati na nevarnosti, ki prežijo na ljudi ob spolnih odnosih, ko se posamezniki ne obnašajo odgovorno in se ne zaščitijo oz. zavarujejo pred morebitnimi posledicami,« je povedala strokovna direktorica lekarn Ljubica Lovišček, mag. farm. Lekarne Maribor in DSM so že pred tremi leti podpisale sporazum o sodelovanju na področju vzgoje in izobraževanja ter preventivnih ukrepov za zdravje dijakinj in dijakov mariborskih srednjih šol.

Lekarne Maribor in DSM že nekaj let zaporedoma ob 1. decembru skupaj organizirata preventivne dogodke na področju opozarjanja na varno spolnost. Lekarne Maribor so tako z namenom preventive in boja proti AIDS-u ponovno brezplačno predale predstavnikom DSM 2500 kondomov in plakate, katerih namen je osveščanje javnosti o nevarnosti te bolezni. DSM pa se je zavezal, da bo prejete kondome in plakate brezplačno razdelil po mariborskih srednjih šolah.

Prav tako so farmacevti v Lekarnah Maribor pripravili za dijake prvih letnikov domala vseh srednjih šol predavanja z naslovom Varna spolnost. Ob sporočanju dejstev o kontracepcijskih metodah, vzpodbujanju k preprečevanju neželenih nosečnosti in spolno prenosljivih okužb, nagovarjanju dijakov, naj se za svojo varno bodočnost pravočasno obračajo po pomoč in nasvete k usposobljenim zdravstvenim delavcem, staršem in učiteljem, je bilo vsem posredovano tudi ključno sporočilo upoštevanje osnovnega pravila ABC za varno spolnost:

– Abstinenca od tveganih spolnih odnosov,
– Bodi zvest/a in uporabljaj zanesljivo kontracepcijo,
– Condom z/brez druge zanesljive kontracepcije.

Lekarne Maribor bodo v prvih decembrskih dneh kot poziv ljudem k preprečevanju spolno prenosljivih okužb in v podporo boja proti aidsu omogočale brezplačne kondome tudi širši javnosti v lekarnah zavoda.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.