19:33, tor, 30. Apr

FOTO in VIDEO: Letalska bomba v Mariboru deaktivirana





Danes, 7. 4. 2024, ob 10.21 se je na Teznu v Mariboru zaslišala sirena, ki je naznanila znak za začetek neposredne nevarnosti. Takrat so namreč na Ledini na Teznu začeli postopek deaktiviranja bombe. Deaktivacije bombe je bila končana nekaj minut do 11. ure.

To neeksklodirano ubojno sredstvo sta danes s skupnimi močmi deaktivirala Aljaž Leban, vodja Severno Primorske enote za varstvo pred NUS, in Karl Marko, najstarejši član mariborske enote.

Njuna naloga je bila lotiti se obeh vžigalnikov. Najprej zadnjega vžigalnika, ki je bolj zahteven, nato pa še prvega vžigalnika. Že pred začetkom je v jutranjih urah Darko Zonjič, poveljnik Državne enote za varstvo pred NUS, poudaril, da bi lahko končali v eni uri, v nasprotnem primeru, če jima ne bi uspelo, pa bi se lotili druge faze.

To pa bi pomenil zakop devet metrov globoko in nato uničenje NUS. Aljaž Leban je zjutraj še dejal, da ne bodo šli z glavo skozi zid, verjel je, da jima bo uspelo v prvi fazi.

Pred tednom dni so že naredili identifikacijo bombe, kar je bistveno za odločitve vseh nadaljnjih postopkov.

Aljaž Leban kaže vžigalnika bombe, ki so jo našli in deaktivirali na Teznu

Aljaž Leban je še pokazal vžigalnika letalske bombe. Sprednji vžigalnik je zelo dobro ohranjen, je dejal Leban in dodal, da je na vrhu sicer poškodovan od zemlje in udarca, mehanizmi pa so nepoškodovani, vključno z vzmetjo. Na vžigalniku je letnica 1943. Še vedno je funkcionalen, a se na srečo ni aktiviral. Zadnji vžigalnik jima je delal malo težav, vendar sta ga razmeroma hitro deaktivirala.

Sprednji vžigalnik bombe, ki so jo našli na Teznu

Deaktivirano letalsko bombo in vžigalnika ločijo in jih nato posebej peljejo naprej. Medtem ko je bomba lahko naložena v vozilo in privezana, da se ne premika, morata biti vžigalnika ločena, razstavljena in v posebni škatli.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.