12:24, tor, 23. Apr

Letos na Ptuju jubilejni, 10. Festival Arsana





Mednarodni glasbeni festival Arsana je v desetih letih prerasel lokalno okolje, regijo in tudi slovenske meje. Letos bodo z jubilejnim programom polnili zunanja in notranja prizorišča Ptuja med 20. in 28. julijem. V devetih dneh se bodo na nastopih zvrstili domači in tuj glasbeniki s področja klasične, jazz, etno, world, popularne, vokalne in instrumentalne glasbe.

Za letošnji festival so organizatorji pripravili 60 dogodkov, na katerih se bo predstavilo več kot 300 slovenskih in tujih uglednih glasbenih umetnikov. Kot je povedal umetniški vodja festivala Mladen Delin, bodo jubilej obeležili še s posebnim predfestivalskim dogodkom – opernim večerom na Panorami, kjer bo s pogledom na grad nastopil operni ansambel Slovenskega narodnega gledališča Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti. Delin med vrhunce festivala uvršča nastop ameriških kraljev a capella glasbe Naturally 7, večer nove popevke, ki bo namenjen uglasbeni poeziji Roka Vilčnika in bodo na njem nastopili Papir, Patetico, Pliš in Bilbi z gostjo Severo Gjurin, ter projekt EPK Maribor 2012 v zasedbi Tango story & Irena Yebuah Tiran. Predstavili se bodo tudi Tadej Toš, Klemen Slakonja & All starts Orchestra, Vox Arsana z Vladom Kreslinom, Cubismo in Magnifico. Nastopila bo tudi cela vrsta mojstrov klasične glasbe, na odrih Glasbe v mestu pa bodo vidni slovenski jazz glasbeniki, ki delujejo v tujini, ter Sounds of Slovenia, kjer se bodo Boštjan Gombač, Janez Dovč in Goran Krmac sprehodili skozi slovenske etnične pokrajine. Novost festivala bo oder mladih, kjer se bodo predstavili mladi ptujski glasbeniki in bo postavljen na Slovenskem trgu.

arsana, new york voices 2017 (16)

Manj denarja, veliko muzike
Umetniški vodja festivala je po predstavitvi bogatega programa okaral odnos Mestne občine Ptuj, ki da ne sledi napredku festivala, saj ga že leta podpira z istim proračunom, pred tremi leti pa ga je še zmanjšala. Spomnil je, da ni zagotovila obljubljene podpore evropskemu vokalnemu kampu New York Voices, zaradi česar se ta seli v München. “To so velike napake, glede na dejstvo, da Ptuj postaja turistična destinacija in nujno potrebuje presežne zgodbe mednarodnega pomena, ki ustvarjajo dodano vrednost. Samo kamp je namreč ustvaril 1500 nočitev in preko 2500 gostinskih storitev. Zato pričakujemo takojšnje ukrepe in iskanje načinov k povečanju podpore s strani občine,” je, kot so sporočili organizatorji festivala, dodal Delin. Kljub omenjeni kritiki pa se na ptujski občini znajo pohvaliti, ko gre za poletne prireditve v mestu, saj menijo, da zaradi tovrstnih festivalov mesto postaja prepoznavno kot ena najprivlačnejših slovenskih kulturnih destinacij.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.