16:17, sre, 8. Maj

Letošnji mednarodni dan družin namenjen urbanizaciji





Danes je mednarodni dan družin, katerega osrednje geslo je Družine in urbanizacija. Letos je tako dan namenjen ozaveščanju o pomenu trajnostnih, družinam prijaznih urbanih politik in uresničevanju ciljev, ki bodo povečali blaginjo vseh generacij, ki živijo v mestih, so ob dnevu zapisali v Združenih narodih.

Urbanizacija je eden najpomembnejših megatrendov, ki oblikujejo življenje in blaginjo družin po vsem svetu, so ob zapisali v svetovni organizaciji, ki je 15. maj za mednarodni dan družin razglasila leta 1993.

Letošnje geslo Družine in urbanizacija je povezano s trajnostno urbanizacijo in uresničevanjem ciljev, kot so izkoreninjenje revščine, dobro zdravje in počutje, vključujoča, varna in odporna mesta in naselja, ter zmanjšanje neenakosti znotraj držav in med njimi.

Tudi na družine je močno vplivala epidemija

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Janez Cigler Kralj je medtem v poslanici ob mednarodnem dnevu družin spomnil, da je na družine v preteklih dveh letih močno vplivala zdravstvena kriza in izpostavil ukrepe, ki so jih na ministrstvu sprejeli za pomoč družinam. Kot pomembnejše je navedel denarno pomoč med epidemijo, solidarnostni dodatek in ukrepe, s katerimi so za družine, otroke in mladostnike zagotovili brezplačne in široko dostopne programe.

Iz Zveze prijateljev mladine Slovenije so medtem sporočili, da mednarodni dan družin in teden družin, ki se začenja danes, že 24 let obeležujejo s posebno akcijo. Letos teden sovpada tudi z mednarodnim dnevom muzejev, zato so organizirali projekt, s katerim želijo čim več družinam omogočiti brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav, predstav in drugih prireditev v kulturno – umetniških organizacijah po vsej Sloveniji. V akciji sodeluje 39 muzejev in galerij, so še sporočili iz zveze.

Zmanjšalo se je povprečno število otrok v družinah

Podatki, ki so jih pred današnjim mednarodnim dnem objavili pri statističnem uradu, sicer kažejo, da je v družinah leta 1981 živelo 88 odstotkov prebivalcev Slovenije, lani pa je ta delež dosegal 80 odstotkov. V 40 letih se je nekoliko zmanjšalo tudi povprečno število otrok v družinah, ki ne takrat ne danes ne dosega dveh, delež družin brez otrok pa se je povečal za skoraj polovico, z 21 na 30 odstotkov. Delež velikih družin, kamor v Sloveniji štejemo družine s tremi ali več otroki, se je medtem zmanjšal z desetih na šest odstotkov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.