15:39, tor, 21. Maj

Letošnji zmagovalni pokal Planica 7 je narisala 12-letna Tjaša iz Limbuša

Na natečaj za pokal Planica 7 je prispelo več kot 1.700 otroških risb. Zmagala je ustvarjalna ideja »Zmagovalec 7« 12-letne Tjaše iz Limbuša.

Na natečaj »Ustvari pokal«, s katerim je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju z Organizacijskim komitejem Planica iskala idejo za oblikovanje pokala Planica 7, se je odzvalo več kot 1.700 mladih ljubiteljev smučarskih skokov. Pravi pokal bo ustvarjen po risbi »Zmagovalec 7« 12-letne ustvarjalke Tjaše Vreš iz Limbuša.

Na natečaju Ustvari pokal je zmagala risba Zmagovalec 7.

Zmagovalna risba ponazarja pogum junakov zime »Da je v natečaju zmagala moja risba, sem navdušena. To pomeni, da so v mojem ustvarjanju tudi drugi prepoznali, kako posebno je,« je ob prejemu novice o izboru komisije povedala sedmošolka Tjaša Vreš, ki obiskuje Osnovno šolo Limbuš. Vsestranska ustvarjalka, ki navdih za svoje risbe, slike, pa tudi glinene izdelke najraje črpa iz bližnjega gozda in knjig, je v zmagovalnem delu ponazorila pogum junakov zime, ki se vsako leto spustijo s planiške letalnice.

Kot pravi mlada avtorica, ji ustvarjalne dejavnosti omogočajo, da izrazi raznolike poglede na svet. Zato k tovrstnim aktivnostim spodbuja tudi svoje sovrstnike: »Ustvarjanje je dobro za vse. Ne glede na to, ali sem vesela, žalostna ali jezna, z gibi rok prelijem to, kar čutim, na papir, in nato ustvarim nekaj lepega. Zato k temu spodbujam tudi druge.« Tjaša se ob tem že veseli, da bo dolino pod Poncami obiskala skupaj s starši in bratom. Na zadnji dan tekmovanj v smučarskih poletih bo pokal, ustvarjen po njeni ideji, predala zmagovalcu tekmovanja Planica 7.

Izbrati zmagovalno risbo predstavlja zahteven izziv

»Izbor je bil zelo zahteven, saj smo prejeli kar 1.700 risb. Vsaka od njih je imela svoje posebnosti, vsaka je bila drugačna, na vsaki si našel kakšno prednost,« je pojasnil član komisije natečaja Ustvari pokal Cene Prevc. Čeprav so kot zmagovalno lahko izbrali le eno, nekdanji smučarski skakalec potrjuje, da je bilo med prejetimi deli veliko takšnih, ki so pozitivno izstopala: »Prav zato vse mlade ustvarjalke in ustvarjalce spodbujam, da vztrajajo in v natečaju znova sodelujejo tudi naslednje leto.«

Po zmagovalni ideji bo ustvarjen trajnostni pokal

Komisija je pri svoji odločitvi za zmagovalno idejo poleg izvirnosti upoštevala tudi možnost oblikovanja in izdelave pravega pokala, ki bo že čez nekaj dni ustvarjen s pomočjo 3D tiska. »Ta
metoda nam omogoča trajnostno izdelavo pokala, saj je odpadek materialov, iz katerih ustvarjamo, zelo majhen ali ga sploh ni. Letošnja posebnost je tudi v tem, da bomo med materiale, iz katerih bomo ustvarili pokal, vključili umetno travo mengeškega skakalnega kluba, ki so jo uničile poplave,« je pojasnila Barbara Wilkesmann Hočevar, članica komisije natečaja Ustvari pokal.

Znanih tudi 10 najboljših risb po izboru občinstva

Medtem ko je o zmagovalni risbi odločala komisija, je širša javnost z glasovanjem izbrala še 10 najboljših risb po izboru občinstva. Njihovi avtorji se bodo v Planico lahko odpravili v spremstvu svojih sošolk in sošolcev. V izboru najboljših risb natečaja Ustvari pokal je z glasovanjem lahko sodelovala tudi širša javnost. Na prvih 10 mest po številu prejetih glasov so se tako uvrstile risbe, ki nosijo naslove Planica 2024 (dve istoimenski risbi – ena na prvem, druga na sedmem mestu), 3D Zlata Planica, Zlati polet, Zlati skok Planice, Zlata Planica (dve istoimenski risbi – ena na petem in druga na šestem mestu), Veliki Peter Prevc, Planiški orel, Junak Planice. Njihovi avtorji si bodo polete najboljših skakalcev na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih lahko v družbi svojih sošolk in sošolcev ter okoli 4.000 drugih Otrok Triglava v Planici ogledali na prvi pomladni dan.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.