03:06, sob, 4. Maj

Likovni natečaj za prvo triado osnovne šole





Vsako leto številne države po svetu 27. aprila obeležujejo Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu. Namen obeležitve je opozarjanje in ozaveščanje javnosti o zdravstvenih posledicah zaradi dolgotrajne izpostavljenosti hrupu.

Mestna občina Maribor

Okoljski hrup predstavlja enega najresnejših okoljskih vzrokov za breme bolezni. Ocena bremena bolezni v zahodnih evropskih državah je pokazala, da je eden od treh Evropejcev vznemirjen zaradi hrupa podnevi, v nočnem času pa enega od petih Evropejcev hrup moti med spanjem (Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije, 2011).

Izpostavljenost visokim nivojem hrupa, nad 85 decibelov (dBA), lahko privede do trajnih poškodb sluha. Hrup, glede na poročilo Svetovne zdravstvene organizacije, že pri nižjih nivojih, nad 55 (dBA), lahko povzroča vznemirjenost ali motnje spanja, za otroke pa predstavlja težave pri učenju. Dolgotrajna izpostavljenost hrupu predvsem v nočnem času povečuje tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni.

Letošnji mednarodni dan ozaveščanja o hrupu pa naj bi bil posvečen predvsem zvočnemu okolju v šolah in vrtcih. V ta namen smo se v Medobčinskem uradu za varstvo okolja in ohranjanje narave Mestne občine Maribor odločili izvesti likovni natečaj na temo »Vpliv zvoka na naše počutje«. Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu bomo obeležili 22. aprila 2014 v sklopu Svetovnega dneva Zemlje, s ciljem ozaveščanja otrok in mladine o okoljskem hrupu in njegovih škodljivih vplivih na zdravje. Na ta dan bomo pripravili razstavo zbranih likovnih del.

Potrudimo se izboljšati našo zvočno pokrajino in poskrbimo za dobro počutje in zdravo okolje v naših šolah in vrtcih.

Zajeta slika

Pripravili:
Saša BRICMAN RANTUŠA, svetovalka
Nina GORNIK, strokovna sodelavka

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.