16:32, pon, 8. Jul

Lista za pravičen razvoj MČ in KS želi sklic izredne seje mestnega sveta MO Maribor





LPR – Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti je na mariborske mestne svetnike naslovila prošnjo, da podpišejo poziv za sklic izredne seje mestnega sveta.

Po poslovniku morajo namreč zbrati 12 podpisov. Podpisala sta jo že mestna svetnika Primož Juhart in Stojan Auer. Zapisali so, da so poziv za sklic izredne seje najprej naslovili na mariborskega župana Saša Arsenoviča, a se naj ne bi odzval.

Želijo, da mestni svet MOM, v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepa 

LPR za pravičen razvoj MČ in KS  je obrazložila, da je Saša Arsenovič “na prvem soočenju županskih kandidatov v prostorih BKTV, dne 25. 10. 2022, javno razkril, da je bilo Alanu Percu iz naslova poravnave o domnevni nepravilni razrešitvi iz položaja direktor družbe Energetika Maribor, izplačano 45.000 eurov. Po mnenju LPR, pa iz dokumenta (če je še vedno zaupen), ki smo ga prejeli na 37.seji MOM, takšne številke ni moč razbrati.” Ob pozivu za sklic izredne seje so zapisali še, da bi zraven seznanitve s tem “mestni svet MOM lahko po potrebi v nadaljnjih korakih, kot predstavnik skupščine JH Maribor, skladno s svojimi pristojnostmi in odgovornostmi, tudi ukrepal”.

Za izredno sejo mestnega sveta MO Maribor so predlagali dnevni red, da bi po otvoritvi seje in ugotavljanju sklepčnosti obravnavali posledice Sporazuma o ureditvi medsebojnih razmerij po razrešitvi nekdanjega direktorja Energetike.

Sum oškodovanja? 

Kot razlog za sklic izredne seje pa pojasnjujejo, da je bila na 37. sejo MS MOM kot dodatna točka umeščena točka (gradivo GMS 765), katere namen je bil obravnava in seznanitev z vsebino sporazuma, ki obravnava izvensodno poravnavo z bivšim razrešenim direktorjem Energetike Maribor Alanom Percom. “Iz sporazuma, ki je bil članom Mestnega sveta MOM na 37. seji, dne 18. 10. 2022 predstavljen (izven obravnavane predmetne točke sprejetega dnevnega reda), se člani mestnega sveta niso mogli podrobno seznaniti o višini izplačane poravnave. Prav tako iz njega ni moč razbrati, ali je bil znesek že izplačan in kdo ga je izplačal.”

Menijo, da je Arsenovič kot župan zavezan, da v primeru suma oškodovanja javnega premoženja, nemudoma ukrepa. “V kolikor tega ne stori, lahko taka opustitev dolžnega ravnanja zanj kot odgovorno osebo MOM, kot za javne finance MOM, povzroči škodne posledice”. Ob tem pa pravijo še , da ima tudi Mestni svet MOM, kot najvišji organ Mestne občine Maribor, dolžnost ukrepati v primeru suma oškodovanja javnih financ ali velikih nepravilnosti pri poslovanju pravnih subjektov (v tem primeru Javni holding Maribor v čigar sestavi je tudi Energetika Maribor), katerih ustanovitelj in lastnik je Mestna občina Maribor”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.