17:48, ned, 19. Maj

Londonska govorilnica na mariborskem Greenwiču





V parku naselja “Grinvič” na Pobrežju odslej stoji tradicionalna, rdeča, londonska telefonska govorilnica. Tam sicer ni možno telefonirati, a to ni bil osnovni namen postavitve. Gre namreč predvsem za vidni simbol povezovanja med londonskim Greenwichem in Mariborom, ki sta pobrateni mesti že skoraj pol stoletja.

govorilnica2

V parku pri Lekarni Pobrežje (na Cesti XIV. divizije) so se danes zbrali predstavniki mariborske občine, Univerze, Zavoda za turizem… ter delegacija gostov iz Londona, z županom Greenwicha Normanom Adamsom na čelu. Po slovesnosti na prvem uradnem obisku Maribora, je dejal, da imata mesti zares veliko skupnega in da mu je Maribor všeč. “Verjamem, da se bo naše prijateljstvo še poglabljalo in nadaljevalo vsaj naslednjih 100 let, četudi je očitno, da nas takrat ne bo več zraven“. Dodal je še, da je govorilnica pomemben fizični dokaz mednarodnih vezi. Možnosti povezovanja vidi predvsem na področju turizma in izobraževanja.

govorilnica3

Tudi mariborski župan Andrej Fištravec je na slovesnosti izpostavil, da se mesto s tem še bolj odpira. “Pričakujem, da se bomo z Greenwichem še bolj intenzivno povezovali, predvsem pa naj ta govorilnica kot simbol izkaže našo željo, da se ohrani letalska linija Maribor – London.” Jutri se bo v ta namen sestal z župani severovzhodnega dela Slovenije.

govorilnica4

V revitaliziranem parku na Pobrežju pa so predstavniki Mestne občine Maribor postavili tudi obnovljeno spominsko tablo in reklamna panoja, ki prikazujeta zgodovino mesta Greenwich.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.