14:34, pet, 3. Maj

LQ-CELIAC SE PREDSTAVI ZAPOSLENIM NA MOM





V prostorih Mestne občine Maribor smo včeraj odprli razstavo rezultatov projekta LQ-CELIAC, ki smo jo poimenovali s sloganom projekta: Celiakija? Nič bat. Razstava bo na ogled do konca februarja, seznaniti se je mogoče z boleznijo sodobnega časa – celiakijo ter s potekom in ugotovitvami projekta LQ-CELIAC, ki pod vodstvom Mestne občine Maribor teče od leta 2012.

Kot je pojasnila vodja projekta LQ-CELIAC mag. Jasmina Dolinšek, je bila razstava postavljena z željo, da se tudi zaposleni na občini, obiskovalci in drugi občani seznanijo s celiakijo, s katero se v Sloveniji srečuje že vsak deseti prebivalec, ter s projektom LQ-CELIAC, katerega namen je osveščanje širše javnosti o problematiki te bolezni.

Ta pomemben projekt s področja javnega zdravja sofinancira Evropska unija iz Operativnega programa Slovenija – Madžarska 2007 – 2013, velik delež pa nosi prav mariborska občina kot vodilni partner. Kot kažejo ključne ugotovitve partnerjev projekta, so s pomočjo različnih izobraževanj, delavnic in pripravo gradiv za različne ciljne skupine predvsem v severovzhodnem delu države pripomogli k večji prepoznavnosti celiakije, s tem pa tudi k povečanju števila novoodkritih bolnikov.

V okviru projekta smo v preteklem letu zaključili z akcijo Kapljica krvi, v kateri smo na sum celiakije testirali 1100 dijakov petih podravskih in pomurskih srednjih šol, tovrstne aktivnosti pa so istočasno potekale tudi na jugozahodnem delu Madžarske. Na podoben način kot pri testiranju na sladkorno bolezen so zdravstveni delavci dijakom iz konice prsta odvzeli nekaj kapljic krvi, v nadaljnjo diagnostiko na mariborsko Kliniko za pediatrijo, ki je referenčni center za celiakijo v Sloveniji, pa so usmerili 15 novih potencialnih bolnikov s celiakijo.

V okviru razstave so na ogled tudi dokumentarne fotografije Anite Kirbiš, članice Foto kluba Maribor, ki je v mariborskem vrtcu Otona Župančiča obeležila dogajanje ob predstavitvi prve slikanice o celiakiji z naslovom Pšenička Potička in Lukčeva brezglutenska dieta. Slikanico je pred dobrim letom v okviru projekta LQ-CELIAC izdala Mestna občina Maribor, napisala in ilustrirala pa sta jo mali celiakaš Luka Furman in njegov sedemletni brat Nik.

Slika 1

DODATNE INFORMACIJE

O celiakiji in brezglutenski dieti

Celiakija je kronična sistemska bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo. Bolniki s celiakijo morajo iz svoje prehrane izključiti vse prehranske izdelke, ki vsebujejo gluten (beljakovina, ki se nahaja v pšenici, ječmenu, ovsu in rži). Kot posledica uživanja glutena se pri njih med najpogostejšimi simptomi pojavljajo prebavne motnje, zdravstvene težave zaradi pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter padec odpornosti organizma. Bolezen se zelo pogosto kaže tudi z neznačilnimi znaki in lahko prizadene številne organske sisteme, zato je potrebno zgodnje odkrivanje, saj le pravočasno zdravljenje lahko prepreči razvoj težkih zapletov bolezni.

Po rezultatih trenutnih raziskav se celiakija pojavlja pri več kot 1% celotne populacije, kar bolezen uvršča med najpogostejše kronične bolezni razvitega sveta nasploh. Diagnosticiranje celiakašev pa je v številnih regijah Evrope žal še vedno zelo nizko, kar velja še posebno za območja, ki so oddaljena od pomembnih medicinskih središč. Nemalokrat se tako zgodi, da bolnik diagnozo od pojava prvih simptomov išče tudi več kot 10 let.

Edini način zdravljenja celiakije je stroga doživljenjska brezglutenska dieta, saj že najmanjše količine glutena (20 ppm oz. delcev na milijon) v prehrani teh bolnikov lahko privedejo do hudih dolgoročnih zapletov bolezni in lahko vodijo tudi v razvoj malignih bolezni.

O projektu LQ-CELIAC

V projekt LQ–CELIAC je vključenih pet projektnih partnerjev iz Slovenije in Madžarske – Mestna občina Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor, Slovensko društvo za celiakijo ter regijska bolnišnica Szombathely in Društvo za celiakijo Železne županije iz mesta Szombathely na Madžarskem. Do junija 2014 se bo izvedla serijo aktivnosti, s katerimi želimo odkriti nove bolnike s celiakijo, povečati ozaveščenost širše javnosti o problematiki bolezni, izboljšati življenje celiakašev na obmejnem območju severovzhodne Slovenije in jugozahodne Madžarske ter povečati njihovo čezmejno mobilnost. Projekt v vrednosti 627.000 EUR sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007 – 2013.

Slika 2

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.