16:07, čet, 28. Mar

Lutkovno gledališče Maribor za novo sezono napovedalo šest premier





Lutkovno gledališče Maribor (LGM) za novo sezono, naslovljeno s Pri nas dežujejo zgodbe, napoveduje šest premier. Med drugim bodo pripravili predstave Kako zorijo ježevci Petra Svetine, Netopir Kazimir Svetlane Makarovič in Šivilja in škarjice Dragotina Ketteja. Med novostmi navajajo nov abonma in izobraževalni ciklus za mlade.

Sezono 2018/2019 je oblikovala direktorica in umetniška vodja LGM Katarina Klančnik Kocutar, ki pravi, “da se iz zgodb, ki nas čakajo, in tistih, ki ostajajo na repertoarju, izvije sporočilo o sobivanju in sodelovanju, o neizogibni povezanosti ljudi, živali, okolja, preteklosti in prihodnosti”.

Lutkovno gledališèe Maribor - LGM. Foto: M. Pigac
Lutkovno gledališèe Maribor – LGM. Foto: M. Pigac

Sezono odpira predstava Kako zorijo ježevci, narejena na podlagi z večernico nagrajene zgodbe Petra Svetine, ki jo bo režiral Bojan Labovič. Avtor likovne podobe bo Damjan Stepančič. Drobne duhovite in deloma kar filozofske razprave nenavadnih živalskih likov bodo po napovedih gledališča zabavale vse generacije gledalcev.

V letu, ko mineva 100 let od smrti pisatelja Ivana Cankarja, bo nastala tudi uprizoritev Moj lajf v sodelovanju z Založbo Škratreljc po stripu Moj lajf Boštjana Gorenca in Tanje Komadina iz niza del z naslovom Cankar v stripu. Režiser predstave bo Sebastijan Horvat.

“Skozi več kratkih zgodb iz Cankarjevega dela Moje življenje bomo spremljali Cankarja kot fantiča, predstava pa bo namenjena njegovim sodobnim vrstnikom, drugi in tretji triadi osnovnošolcev, srednješolcem, pa tudi vsem starejšim, saj Cankarjevo življenje in delo ostajata neizčrpen vir za razmisleke in umetniške odzive,” pojasnjuje Klančnik Kocutarjeva.

Tretja predstava sezone je Čarovnik barv Arnolda Lobela, ki bo nastala v koprodukciji z organizacijo LOFT iz Zagreba in v režiji Morane Dolenc. Skozi čarobno igro barv naj bi predstava opozorila na pomembno resnico, da samo kolaž različnosti ustvarja harmonijo v življenju in med ljudmi.

Na 80. rojstni dan pravljičarke Svetlane Makarovič bo na mariborski lutkovni oder postavljen Netopir Kazimir v režiji Matjaža Latina. Predstava govori o radovednosti, ki poganja svet. “Človeškim mladičkom bo Kazimir gotovo blizu, saj sami nenehno zastavljajo številna vprašanja, veliki pa se bomo spomnili na čase, ko ni bilo nič samoumevno, pač pa je bil vsak dan znova čudenje,” piše v programski knjižnici LGM.

Ob 110. obletnici smrti pisatelja Dragotina Ketteja bodo uprizorili predstavo Šivilja in škarjice v režiji Tatjane Peršuh. Napovedujejo klasično zgodbo o večnem sobivanju dobrote in hudobije, kjer pa, kot je v pravljicah običajno, zmaga dobro.

Zadnja predstava prihajajoče sezone LGM se poklanja pisatelju Lojzetu Kovačiču, ki ga bodo ob 90. obletnici njegovega rojstva predstavili kot lutkarja in avtorja zgodb za otroke. Predstava Možiček žebljiček bo nastala v režiji Jelene Sitar Cvetko in koprodukciji s Hišo otrok in umetnosti.

V prihajajoči sezoni bo LGM po napovedih direktorice nadaljeval “sobivanje in sodelovanje” z gledalci, vzgojno – izobraževalnimi ustanovami, javnimi zavodi s področja kulture in nevladnimi organizacijami. Po novem uvajajo še abonma Brez drame in izobraževalni ciklus Kreativni potni list za mlade.

V prvem se povezujejo z SNG Drama Maribor, društvom Moment na Intimnem odru GT22, Nagibom in Platformo sodobnega plesa. Drugi pa je namenjen mladim od 10 do 15 let, ki jih likovna umetnost še posebej zanima in želijo svoje zanimanje razvijati in nadgraditi. Prirejajo ga z Umetnostno galerijo Maribor, Društvom za razvoj filmske kulture in Zavodom Mars.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.