13:12, sob, 18. Maj

Magna korak bližje k Hočam





Med tem ko naj bi Perutnina Ptuj “nagajala” s kmetijskimi zemljišči, so poslanci večinoma naklonjeni predlogu zakona, ki bi zagotavljal pogoje za strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica. Strateški partner naj bi bila Magna Steyr.

Tudi na tem območju naj bi nastala proizvodna cona.
Tudi na tem območju naj bi nastala proizvodna cona.

V Perutnini so se ovili v molk. Na naša vprašanja v zvezi z zemljišči na območju, kjer naj bi nastala proizvodna cona, ne odgovarjajo. Neuradno smo izvedeli, da zemljišča sploh naj ne bi bila v njihovi lasti, ampak v lasti države, Perutnina pa naj bi bila zgolj najemnik. Nenazadnje so najemniki tudi nekateri kmetje, spet drugi pa imajo v lasti zemljišča, kjer naj bi se gradilo, zato ni čudno, da so se jezili češ, da so očitno manj vredni sogovornik, ker niso velika firma… A situacija se je umirila, saj tečejo pogovori z županom Občine Hoče-Slivnica Markom Soršakom, nenazadnje pa so kmetje tudi ob nedavnem obisku ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška povedali, da so se pripravljeni pogovarjati. Po zadnjih nejasnostih v povezavi s Perutnino Ptuj je župan Soršak povedal, da “gre za zemljišča, ki so v lasti Republike Slovenije, pogovore pa vodi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, tako da kaj drugega težko komentiram.

Minister Zdravko Počivalšek, župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in kmet Rado Lobnik
Minister Zdravko Počivalšek, župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in kmet Rado Lobnik

Podpora v parlamentu
Poslanci se večinoma strinjajo, da bi predlog zakona omogočil naložbo, ki prinaša najmanj 1000 delovnih mest. So pa nekateri opozorili, da bo za izvedbo “žrtvovana” najboljša kmetijska zemlja.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je pojasnil, da je predlagani zakon potreben zaradi pridobivanja nepremičnin za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju, ki je za Slovenijo in regionalni razvoj mesta Maribor in okolice izjemnega pomena.
Govorimo o strateški investiciji, ki bo ustvarila najmanj 1000 delovnih mest na problemskem območju z visoko brezposelnostjo, njena velikost v višini najmanj 100 milijonov evrov pa bo prinesla številne pozitivne učinke na druge panoge in gospodarske subjekte,” je poudaril Počivalšek. Pozitivni učinki naj bi bili posledično vidni tudi na socialnem področju, pokojninski blagajni in državnem proračunu.
Minister je ob tem izpostavil, da nas s privabljanjem investicij prehitevajo naše konkurenčne države. “V marsičem smo preveč okorni in prepočasni, zaostanek bo s časom vedno večji, zato potrebujemo reakcijo. Ta zakon je korak v to smer in pomeni nov razvojni impulz za Slovenijo,” je ocenil.

zemljisca, hoce, njive, kmetje

Brez razlastitev
Predlog vzpostavlja tudi nov razlastitveni namen – napore bodo po ministrovih besedah sicer vložili v to, da v praksi do tega ne bo prišlo. Prepričan je, da bodo z vsemi lastniki dosegli dogovor za nakup zemljišč. Predlog zakona prinaša krajše roke za pridobivanje zemljišč, ima pa tudi ustrezne varovalke – npr. če do investicije ne pride v petih letih, omogoča vrnitev zemljišč v kmetijsko rabo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.