03:14, sob, 18. Maj

Mali delničarji za sodelovanje pri odkupu NKBM





Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) in civilna iniciativa Izbrisani mali delničarji NKBM sta prepričana, da bi morali imeti razlaščeni državljani pri prodaji NKBM vsaj prednostno pravico do nakupa. Poudarjajo, da bi jim morala država v kupnini priznati odvzeto lastnino, državljanom pa vložek države oz. davkoplačevalcev v vseh teh letih.

nova kbm

Predstavniki obeh organizacij nameravajo zato v pismu predsedniku vlade med drugim poudariti, da bi se (vzajemni) skladi morali vrniti v Slovenijo in kupiti ne samo Novo kreditno banko Maribor (NKBM), ampak tudi druga dobra podjetja, saj za sklade ni prepovedi državnih pomoči.

Ker se jim aktualno dogajanje okoli prodaje NKBM zdi farsa, so se odločili podati tudi ponudbo za odkup druge največje državne banke. Ta naj bi bila, kot zagotavljajo, vsaj milijon evrov višja od tiste, ki jo ponuja v javnosti največkrat omenjeni in zaenkrat najresnejši ponudnik – madžarska banka OTP. Slednja naj bi po objavi rezultatov stresnih testov ponujala le še 150 milijonov evrov, kar je dvakrat manj, kot naj bi ponujala pred njimi.

“Če drži, da so pogoji takšni, ob vsem, kar je bilo vloženo v to banko, so se zdaj kot upravičene pokazale nekatere bojazni, na katere smo že davno opozarjali. Zato skušamo ne le v slovenskem prostoru, ampak tudi ob intenzivnih mednarodnih prizadevanjih, doseči pridobitev ustreznih partnerjev za takšen projekt,” je za STA povedal prvi mož VZMD Kristjan Verbič.

Mali delničarji bodo v pismu premierju predlagali, da se državljanom, ki so bili neposredno prizadeti z razlastitvijo, ponudi možnost sodelovanja pri odkupu z dodatnim diskontom, a za kaj takega potrebujejo nekaj časa. Kot zagotavlja Verbič, pobuda ni namenjena temu, da bi z nerealnimi željami želeli ustavljati ali oteževati postopek prodaje.

Po njegovih besedah je treba ponovno preučiti nekatere vidike prodaje, njihova pobuda pa se mu zdi realna in bi z njeno uresničitvijo lahko rešili, kar se še rešiti da. “Če bomo dobili zeleno luč, da je to mogoče izpeljati, bomo takoj začeli s konkretnimi aktivnostmi. Prepričan sem, da lahko v razumnem času zberemo potrebna sredstva za takšen nakup,” je še dejal Verbič in kot pogoj postavil, da se država končno v NKBM umakne na največ 25 odstotni-lastniški delež.

K nakupu nameravajo pozvati vse zainteresirane, v projektu pa ne vidijo le fizičnih oseb, saj so že bili v načelnih pogovorih tudi z nekaterimi skladi, ki so bili pri lastninjenju NKBM prizadeti, pa tudi z nekaterimi lokalnimi institucijami. Dejstvo, da so ljudje enkrat že bili opeharjeni, na zanimanje po Verbičevem mnenju ne bi smelo vplivati.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.