04:01, pet, 3. Maj

Mamica želela prevzeti otroka v vrtcu, vzgojiteljice niso vedele, kje je: Po več mesecih še vedno brez zaostrenih pogojev prevzema





vrtcu Hoče-Rogoza je pred časom prišlo do neljubega dogodka. Ko je mamica želela prevzeti svojega otroka je sledil šok. Vzgojiteljica ni vedela, kje se nahaja njen sin, 15 minut je potrebovala, da ga je našla. Starši so po tem dogodku pozvali k spremembam, želeli so si zaostriti prevzem otroka, a zaman. Nekaj mesecev kasneje na tem področju ni sprememb.

Vzgojiteljice zatrjevale, da je otroka zagotovo že kdo prevzel

Na minuli seji v občini Hoče-Slivnica je bila na dnevnem redu tudi točka “Obravnavanje in sprejem mnenja o kandidatih za ravnatelja OŠ Dušana Flisa Hoče”. Na tej točki se je oglasil tudi podžupan Boris Pust, ki je opisal situacijo, ki se je pripetila njegovi družini in sicer v vrtcu, ki deluje v sklopu Osnovne šole Dušana Flisa Hoče. Povedal je, da se zato ne strinja s predlaganim pozitivnim mnenjem ravnatelju Alojzu Veličkemu. 

Izpostavil je dogodek z dne 24. avgusta, ko so v vrtcu izgubili njegovega otroka. “Pri čemer sploh niso vedeli, da je otrok še vedno v vrtcu. Po 15 minutah iskanja, ki ga je izvajala moja partnerka, je bil otrok najden v zaklenjenem razredu zgornjega nadstropja vrtca, medtem, ko so bili vsi drugi vzgojitelji in otroci že lepo v pritličju.” Vzgojiteljice so ji zatrjevale, da je otroka zagotovo dvignil nekdo drug, pove Pust za lokalec.si. Poklicala je tudi edino osebo, ki je poleg nje in njenega moža na seznamu, da lahko otroka prevzame. Kljub temu, da je vzgojiteljicam zatrdila, da otroka ni vzel nihče, naj bi vztrajale pri svojem.

Podžupana najbolj moti ravno to, da se v teh mesecih ni zgodilo nič, še vedno ni poostrenega nadzora, je dejal za lokalec.si: “Samo zaradi tega sem to izpostavil na seji, ker se od avgusta do danes pri predaji ni zgodilo nič. Ravnatelj je izvedel ukrep, disciplinski postopek proti delavki, sistemsko pa se ni spremenilo nič. In naj poudarim, da je prišla pobuda tudi iz sveta staršev, ne le z moje strani.”

“Nedopustno ravnanje vzgojiteljice, ki je pozabila na otroka, ter vzgojiteljic, ki niso sodelovale pri iskanju otroka”

Po njegovih besedah je bilo nedopustno ravnanje vzgojiteljice, ki je pozabila na otroka, ter vzgojiteljic, ki niso sodelovale pri iskanju otroka. “Naslednji dan smo imeli sestanek s podravnateljico in vzgojiteljico, ki se je večkrat opravičila za neljubi dogodek. Po mojih informacijah je bila vzgojiteljica tudi sankcionirana,” je dejal. Nekaj dni kasneje je poslal elektronsko pošto ravnatelju z opisom dogodka in prošnjo. Citiral je: “Prosim za temeljito spremembo pri predaji otrok staršem oziroma drugim, ki so navedeni na seznamu, ki smo ga starši predložili na začetku leta.” Podoben predlog za spremembe pri predaji otrok je bil po njegovih besedah predlagan s strani drugih staršev na svetu staršev v septembru 2023. “Povsem nesprejemljivo in nedopustno je, da od takrat do danes ravnatelj ni sprejel nobenega sistematičnega ukrepa, ki bi zmanjšal možnost ponovitve izgube otroke.”

Dodal je, da imajo po njegovih ugotovitvah nekateri zavodi v regiji organizirano predajo otrok na način, da vzgojiteljica na poseben seznam vpiše uro predaje in osebo, ki ji preda otroka. “Ni pa to edina stvar, ki bi se lahko na nivoju zavoda izboljšala,” je še dodal.

Otrok je spal v igralnici a o tem nihče od prisotnih vzgojiteljev ni vedel nič

Obrnili smo se na ravnatelja Alojza Veličkega, ki nam je potrdil, da se je dogodek zgodil v času poletnih počitnic. “Vsekakor pa ne moremo govoriti o »izgubljenem« otroku, ker je otrok v tem času spal v igralnici in ni vedel, da se kar koli dogaja. Po dogodku smo uvedli notranji nadzor in ukrepali v skladu z zakonodajo. Strokovna delavka je dogodek obžalovala in se staršem opravičila,” je povedal za lokalec.si.

Dodal je, da so v vrtcu uvedli varnostne mere, da do podobnega dogodka več ne bo prišlo. “Menimo, da je bil ukrep ustrezen in da zagotavljamo dobro počutje in varnost vsem našim otrokom.”

Kar nekaj je bilo tudi govora o jutranjem varstvu, ki je plačljivo. Kar se tiče jutranjega varstva je Velički dejal, da imajo organizirano tako brezplačno kot plačljivo jutranje varstvo. “Jutranje varstvo je organizirano za učence od 1. do 5. razreda. V času jutranjega varstva lahko imajo učenci tudi zajtrk, ki je plačljiv. Za učence 1. razreda je organizirano brezplačno jutranje varstvo, saj stroške tega varstva krije Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje,” doda ob tem. Prav tako imajo učenci, ki imajo organiziran prevoz v šolo tako, da so v šoli že pred začetkom pouka, brezplačno jutranje varstvo.

“Nekateri starši otrok pa kljub temu, da imajo njihovi otroci možnost prihoda v šolo pravočasno k pouku, želijo, da so otroci v jutranjem varstvu in da v tem času tudi zajtrkujejo. Za te otroke pa je jutranje varstvo plačljivo. Vsekakor s tem staršem omogočamo le dodatne možnosti in to na njihovo željo, takšna praksa pa je stara že dolga leta (pred mojim imenovanjem za ravnatelja),” pove za lokalec.si.

“Glede na to, da sta bila oba primera izpostavljena šele zdaj, v času izbire novega ravnatelja, in ne prej, se vprašanje, ali gre zgolj za »nagajanje«, postavlja samo po sebi,” zaključi.

Obe temi sta bili sicer izpostavljeni s strani podžupana konec avgusta in na svetu staršev v mesecu septembru.

Druge novice

Comment

  • Jožica

    12 januarja, 2024

    Pozdravljeni,
    Tudi meni se je pred ledi zgodila popolnoma ista situacija. Za starša je to nepopisljiv šok. Ne gre za to, da vsak lahko naredi napako, ampak, ko se to zgodi, oseba ki je odgovorna za otroke, mrtvohladna ne nardi nič. Ukrepajte, pa ne samo tu, celo šolstvo je v razsulu.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.