05:13, pon, 29. Apr

Manj porabe elektrike v gospodinjstvih





Maribor bo septembra zaživel v luči učinkovite rabe električne energije v gospodinjstvih. Gre za projekt Varčna soseska, ki ga izvajata Mestna občina Maribor in Energetska agencija za Podravje. Z njim bodo skušali s pomočjo lokalnih partnerstev dokazati, da lahko občani s skupnim sodelovanjem energijo porabljajo varčno in predvsem bolj učinkovito.

getfoto2 (1)

Slovenska gospodinjstva v primerjavi z ostalimi porabniki letno porabijo skoraj četrtino celotne električne energije. Pri tem povprečno slovensko gospodinjstvo v enem letu potroši približno 4000 kilovatnih ur, poraba pa v zadnjem desetletju vse bolj narašča. Trenutne napovedi kažejo, da bo do leta 2030 poraba električne energije poskočila za polovico.

Pobudniki projekta bodo zato Maribor postavili pred izziv – postati energetsko varčna soseska. V času med 28. avgustom in 18. septembrom se bo šest izbranih gospodinjstev preizkusilo v spremljanju porabe in varčevanju z električno energijo. Vsak teden bodo s pomočjo energetskih svetovalcev skušali upoštevati varčevalne ukrepe, spreminjati svoje bivalne navade in tako porabiti manj.

Rezultate privarčevane energije vseh in posameznih gospodinjstev bo mogoče ves čas spremljati na spletnem portalu projekta www.varcnasoseska.si, celotno lokalno skupnost pa bo na pomen varčevanja z energijo opominjal graf v središču mesta na Trgu svobode, ki bo spremljal zaželen padec porabljene energije v času projekta. Na izbrani lokaciji bodo ob sobotah, v času projekta, potekali tudi številni spremljevalni dogodki.

Pobudniki akcije so zato zainteresirana gospodinjstva iz Maribora pozvali, da se k sodelovanju prijavijo preko omenjene spletne strani. Vsa izbrana gospodinjstva bodo prejela enomesečno brezplačno svetovanje, energetsko izkaznico, sistem merjenja porabe električne energije Monitel in paket LED-sijalk.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.