03:25, pet, 29. Mar

Marca ponovno Festival komedije Pekre 2020





Kmalu se bo začel eden najpomembnejših festivalov komedije v Sloveniji. Tradicionalni, že 16. Festival komedije Pekre 2020 bo ponovno privabil tako ljubiteljske gledališke skupine kot tudi veliko obiskovalcev v Dom kulture Pekre od 6. do 27. marca 2020.

Festival_komedije_Pekre-15

Festival je v vseh letih postal prepoznavna stalnica v programih ljubiteljskih gledaliških skupin, katerih predstave nudijo s svojo živahno, kakovostno in skoraj profesionalno igro pomemben prispevek k gledališki umetnosti v slovenski kulturi, so zapisali v uvodniku festivala. Festival namreč daje priložnost za spoznavanje in navezovanje stikov med posameznimi gledališkimi skupinami in s tem omogoča, da gledalci in strokovna komisija najboljše skupine in posamezne igralce nagradijo s priznanji za njihovo prizadevno in pomembno delo pri sooblikovanju slovenskega ljubiteljskega gledališkega prostora. Omeniti pa je treba, da komedija ni namenjena le zabavi občinstva, saj v vsaki najdemo tudi druge plasti in elemente dramske igre, med drugim tudi tragiko in grenkobo, velikokrat pa globoke modrosti in resnice.

Festival komedije Pekre je zagotovo v svojem 15-letnem delovanju postal prepoznaven po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvu, kar dokazujejo polne dvorane obiskovalcev, ki z bučnim aplavzom nagradijo nastopajoče. Veliko zaslugo imata za razvoj festivala dolgoletni predsednik Turističnega društva Zlatko Partljič, pobudnik in idejni vodja festivala ter predsednica organizacijskega odbora komedije Ilka Riedl, skupaj z vsemi drugimi prostovoljci.

Publika v pričakovanju komedije "Norci"
Publika v pričakovanju komedije “Norci”

Tudi letos se je za festival prijavilo veliko kakovostnih ljubiteljskih gledaliških skupin, izbrali so jih osem, ki bodo pokazale svoje upodobitve na odru. Za izbor najboljših oziroma najprimernejših predstav skrbi upokojeni gledališki igralec Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Rado Pavalec. Da je festival iz leta bolj priljubljen in uveljavljen, pa kaže tudi vse večji obisk vabljenih posebnih gostov: predstavnikov krajevnih organizacij, županov in kulturnih predstavnikov MO Maribor, ministrov za kulturo RS, direktorja JSKD RS in predstavnikov TZ Slovenije in TZ Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.