03:02, tor, 14. Maj

Maribor dobiva novo cerkev





V okviru zaključka praznovanja 200-letnice rojstva sv. Janeza Boska bo v Mariboru, 15. novembra 2015, s pričetkom ob 15. uri, blagoslov nove cerkve (kot prve pri nas) posvečene sv. Janezu Bosku. Slovesno mašo bodo skupaj z mariborskim nadškofom msgr. Alojzijem Cviklom darovali drugi škofje in duhovniki. Ob tej priložnosti bo prisoten tudi 10. naslednik sv. Janeza Boska, Ángel Fernández Artime, ki bo zbrane nagovoril v homiliji. Bogoslužje bo ob orkestru popestril tudi združeni mladinski pevski zbor, ki bo ob tej priložnosti štel 350 mladih pevcev.

DB_center_MB_cerkev

V Mariboru, v okviru Don Boskovega centra, salezijanci odpirajo novo cerkev sv. Janeza Boska (Engelsova ulica 66). V letu 2015 praznujejo 200. obletnico rojstva svetnika, kateremu bo cerkev posvečena. Želja zgraditi cerkev je bila navzoča že pred letom 1988, ko je bila 100-letnica svetnikove smrti, a le to zaradi različnih okoliščin ni bilo mogoče. V januarju 2015 je vodstvo salezijanske družbe v Sloveniji sprejelo odločitev, da se v Mariboru dogradi svetišče sv. Janeza Boska, da bi ga lahko uporabljali za bogoslužje.

Že pred tem so bili v jeseni 2013 in 2014 v Don Boskovem centru Maribor odprti prostori za katehezo, mladinski center, ter igrišča za mladino in otroke. Ob tem je bil zaradi lažje organizacije dela ustanovljen Zavod Andreja Majcna. Z odličitvijo o dograditvi svetišča sv. Janeza Boska pa se odpira pot k razvoju večjega duhovnega središča v zahodnem delu Maribora. Investitor izgradnje je Salezijanski Inšpektorat iz Ljubljane. Projektna zasnova je last projektne hiše Dans Arhitekti iz Ljubljane, gradbena dela je izvajalo inžiniring podjetje VG5 iz Ljubljane s svojimi podizvajalci: elektroinštalacije so delo podjetja Teo-Ten iz Ljutomera; strojne inštalacije delo Inštalacije Razgoršek d.o.o. iz Celja.

maketa_centerDB_MB

Prezbiterij, oltar in ambon so delo Teracerstva Belec iz Ljubljane; vrata je izdelalo podjetje Mizarstvo Košak d.o.o. iz Ljubljane. Reliefni kipi v cerkvi so dar švicarskih salezijancev iz Beromunstra. Nadzor je izvajal Inžiniring Pucko s.p. Za drugo etapo dokončanja cerkve sv. Janeza Boska so bila porabljena lastna sredstva salezijanskih ustanov v Sloveniji in sredstva pridobljena od dobrotnikov Don Boskovega centra in preko Ustanove Sklada Janeza Boska.

Še posebno se tega dogodka veseli župnija sv. Janeza Boska, saj so bili vsi dosedanji bogoslužni prostori premajhni za nemoteno pastoralno delo. Z otvoritvijo pa bo župnija vstopila v začetek praznovanja 30. obletnice svoje ustanovitve (30. november 1986).

plakat_vabilo BlagoslovDBMB

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.