21:54, čet, 25. Apr

Maribor krepi sodelovanje s Kitajci





Danes se je zaključil obisk delegacije iz kitajskega mesta Chongqing. Med visokimi kitajskimi delegati so bili prisotni direktor RTV Chongqinga Mou Fengjing, predstavnik komiteja mestne vlade Xu Hairong in predstavniki kitajskega veleposlaništva v Sloveniji.

V sklopu obiska so obiskali Hišo Stare trte, kjer so okušali razna lokalna vina in bili nad njimi navdušeni, prav zato pa so tudi predlagali, da bi pričeli z uvozom štajerskih vin v njihovo mesto, ki šteje 28 milijonov prebivalcev.
Obiskali so tudi Univerzo v Mariboru, kjer so govorili o možnostih sodelovanja na različnih projektih univerze ter o izmenjavah študentov in profesorjev med Mariborom in Chongqingom. Dogovorili so se tudi za ustanovitev projektne skupine v kateri bodo sodelovali študenti obeh mest in raziskovali priložnosti podjetniškega sodelovanja.
Prav tako pa je danes potekal podpis memoranduma med RTV Maribor in RTV Chongqing, ki ima v lasti 16 televizijskih ter 6 radijskih programov. Pogodba, ki jo je RTV Maribor podpisala z RTV Chongqing zajema izmenjavo programov in aktualnih vsebin, tehnično podporo med mestoma, izmenjavo ekip in koprodukcijo. Pogodba predstavlja enega izmed začetnih korakov medmestnega sodelovanja, ki se je pričelo s sklenitvijo sporazuma že v juliju 2013 v Chongqingu.
Po podpisu pogodbe so delegati skupaj s predstavniki MOM in županom, dr. Andrejem Fištravcem, obiskali še Mariborske Lekarne in podjetje Durabus, ki je primer dobre prakse kitajsko-slovenskega investicijskega sodelovanja.
Izjava župana, dr. Andreja Fištravca: »V čast nam je, da so naš Maribor obiskali visoki predstavniki velikega kitajskega mesta. Od medmestnega sodelovanja si prizadevamo veliko, predvsem na gospodarskem področju. V MOM aktivno delamo na tem, da bi Maribor postal kitajsko okno v EU.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.