01:32, sob, 27. Jul

Maribor vse bolj priljubljena destinacija za športne priprave





Maribor in bližnje Pohorje že dolgo ni več privlačna turistična destinacija zgolj v času zime, kar kaže vsakoletna rast števila gostov. V zadnjih letih v štajerski prestolnici vse bolj stavijo tudi na športni turizem, saj predvsem v poletnih in jesenskih mesecih na priprave prihaja vse več športnih ekip, ki tako zapolnijo proste hotelske postelje.

FOTO: STA
FOTO: STA

Letos v Mariboru po zaslugi dobre infrastrukture in organizatorjev športnih priprav in dogodkov načrtujejo več kot 10.000 nočitev predstavnikov športnih ekip iz različnih športnih panog. Zadnje dneve pod Pohorjem ne preživljajo priprav na novo sezono le zvezdniki škotskega nogometnega velikana Glasgow Celtic, pač pa se bo v naslednjih tednih tukaj zvrstilo več kot dvajset priznanih športnih ekip.

Mariborsko Pohorje (2)

Kot je povedal Ninoslav Vidović, vodja trženja v Termah Maribor, ki pobere levji delež tovrstnih gostov, so trenutno poleg Škotov pri njih tudi nogometaši sarajevskega Željezničarja, ruskega Perma, srbske Vojvodine, hrvaških Osijeka in Hajduka, ciprskega Olimpiakosa iz Nikozije, prihajata tudi hokejska kluba Torpedo iz Moskve in Slovan iz Bratislave.

Lastnik samo letos v terme vložil 1,1 milijona evrov

“Brez športnikov bi imeli v tem obdobju zelo malo gostov. Če z njimi ustvarimo več kot 10.000 nočitev, bi jih sicer imeli le kakih 2.000 ali 3.000, kar pomeni trenutno 85-odstotno zasedenost in dodatnega več kot pol milijona evrov prihodkov,” pravi Vidović, ki je za STA še zavrnil informacije iz nekaterih medijev o tem, da naj bi se družba v ruski lasti znašla v finančnih težavah in da je pred njimi negotova usoda. Kot je dejal, je njihov lastnik samo letos v Terme Maribor investiral 1,1 milijona evrov, zato je šlo zgolj za slab poskus diskreditiranja podjetja.

Sicer pa je rast števila priprav športnih ekip v zadnjih letih predvsem posledica dobrega sodelovanja med organizatorjem priprav in direktorjem podjetja Playgreen Miranom Ferkom, Termami Maribor, Športnimi objekti Maribor in Zavodom za turizem Maribor-Pohorje.

“Število ekip se je letos podvojilo. Trenutno je povpraševanje po poletnih pripravah s strani nogometnih klubov večje, kot jih lahko zagotovimo, kar je odličen pokazatelj dosedanjega truda in dela na področju športnega turizma,” pravi Ferk, ki poudarja, da so priprave svetovno in evropsko znanih klubov odlična priložnost tudi za slovenske klube, saj se lahko na prijateljskih tekmah spopadejo z najboljšimi in tako izboljšujejo tudi svojo igro.

pohorje šc

Kot poudarjajo na mariborski občini, obisk športnih ekip prinaša multiplikativne učinke, ki se odražajo skozi nočitve, koriščenje ostalih športnih storitev, nakupe in prehrano v lokalnih restavracijah. Ob tem ocenjujejo, da ekipa z okoli 20 osebami, ki ostane med 16 in 22 dni, v povprečju za bivanje in ostale aktivnosti porabi okoli 100.000 evrov.

“Tudi na občini smo področje športnega turizma prepoznali kot pomemben turistični produkt, ki mu bomo tudi v prihodnje namenjali podporo. V poletnih mesecih se bo nogometnih priprav udeležilo tudi 60 otrok s trenerji iz Kitajske, ki bodo pod vodstvom domačih strokovnih delavcev nabirali nogometne izkušnje ter se učili angleškega jezika,” dodaja župan Andrej Fištravec.

pohorje

Mariborsko občino pa še vedno čaka reševanje zimske turistične sezone, saj še vedno niso našli dolgoročne rešitve za upravljanje pohorskih žičniških naprav. Po besedah župana so v stikih z Družbo za upravljanje terjatev bank, skušajo se dogovoriti za neodvisnega cenilca, saj so bile dosedanje cenitve obeh strani zelo različne, nato pa se želijo dogovoriti za način odplačevanja infrastrukture.

“Naš cilj je, da vso infrastrukturo prevzamemo v javno upravljanje, nato pa jeseni še pravočasno podelimo dolgoročno koncesijo. Želimo, da bi to prevzelo javno podjetje, po vsej verjetnosti Marprom, ki je že doslej začasno skrbel za zimski turizem na Pohorju,” je dodal Fištravec.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.