20:19, pon, 29. Apr

Maribor zopet navdušil balet Grk Zorba





Slovensko narodno gledališče Maribor je včeraj, 12. aprila, zopet navdušilo občinstvo.

Dvajset let po tem, ko so leta 2004 v Mariboru prvič izvedli balet Grk Zorba, smo v štajerski prestolnici lahko priča vnovični postavitvi baletne predstave, za katero lahko rečemo, da je Mariboru zares ljuba. Dokaz za to so stoječe ovacije na tokratni premieri in po vztrajnem ploskanju navdušenih obiskovalcev iz Slovenije in tujine, kar trikratna ponovitev zadnjega dela baleta, ki vključuje znameniti sirtaki.

Koreograf baleta je svetovno znani plesalec in koreograf

Koreograf tokratnega baleta je Lorca Massine, svetovno znani plesalec in koreograf, ki je leta 1988, v veronskem amfiteatru, pripravil prvo izvedbo baleta Grk Zorba. Kot Zorba nastopa italijan Davide Buffone, ki je tudi po minuli izjemni vlogi Fausta in Valentina, mariborskemu občinstvu že dobro znan. Na premieri je dajal vtis, da kot že sicer odličen plesalec, a tudi kot Italijan, predstavnik Sredozemlja, še dodatno zmore vrhunsko uporabiti vsak najmanjši del telesa za navdušujočo plesno predstavo, ki vsakemu gledalcu pričara pravi grški večer.

Več kot odlično pa je na predstavi edini pevski solo odpela Dada Kladenik

Nenadomestljivo vlogo pri tem baletu ima tudi pevski del. Zbor Opere SNG Maribor je včeraj presenetil s postavitvijo, saj so ne desnem stranskem balkonu stali in peli moški, na levem pa ženske pevke. Tako so njihovi glasovi in grški melos, ki so se prek občinstva prelivali do odra, še dodatno začarali telesa gledalcev v to grško zgodbo. Več kot odlično pa je na predstavi edini pevski solo odpela Dada Kladenik in celotnemu vokalnemu delu predstave dodalo pravo piko na i.

Med drugim so bili v polni mariborski dvorani Ondine Otte Klasinc tudi mariborski župan s soprogo, minister za finance Boštjančič, Alenka Gotar z možem, nekdanji novinar Slavko Bobovnik …

Do letošnjega septembra je predvidenih še devet ponovitev, ena tudi v ljubljanskih Križankah, a se je potrebno kar potruditi, da se med temi predstavami še najde kakšen sedež.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.