06:34, pet, 26. Apr

Mariborčan Stanko Zorec prejel državno priznanje na področju prostovoljstva





Mariborčan Stanko Zorec je včeraj prejel priznanje Republike Slovenije na področju prostovoljstva v letu 2017.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj v veliki dvorani predsedniške palače priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2017.

Foto: CEZAM Ruše
Foto: CEZAM Ruše

Prostovoljstvo ga spremlja od osnovnošolskih dni. Že kot srednješolec je prevzel vodenje mladih v krajevni skupnosti in se z njimi lotil prenove prostorov, čistilnih akcij, pomoči starejšim občanom in organiziranja družabnih dogodkov. Pred 13 leti je pričel s prostovoljskim delom v Kulturnem društvu Pekre – Limbuš in ga skupaj z drugimi oživel, da danes razveseljuje široko občinstvo. Pridružil se je tudi Evropski prestolnici kulture Maribor 2012, kjer je bil prostovoljec od začetka do konca projekta in opravljal zelo različna organizacijska ter vsebinska dela. Sodeluje tudi pri drugih projektih kot so Živa knjižnica, kinologija, Mestna kolesarska mreža Maribor. Močna je tudi njegova ljubezen do reke Drave, je promotor splavarske učne poti in kot vodič po tej poti izobražuje predvsem osnovnošolsko in srednješolsko mladino. “Prejeto priznanje mi vsekakor pomeni veliko, navsezadnje gre za eno najvišjih priznaj, ki ga kot prostovoljec lahko prejmeš. Vesel sem, da je bilo moje delo opaženo, hkrati pa gre tudi za potrditev, da ravnam pravilno,” pravi Zorec. Ob tem je dodal, da se kot prostovoljec veljavlja na različnih področjih in vsako dobro opravljeno delo je dogodek zase. “Skupaj se veselimo, žal pa velikokrat zapuščam prizorišče z grenkim priokusom. Še zmeraj ne morem verjeti, da je blagostanje veliko ljudi odvisno prav od pomoči prostovoljcev, saj državne institucije, ki bi morale v prvi vrsti za njih poskrbeti tega ne storijo. Konec vsakega leta kot Božiček sodelujem z raznimi društvi in ustanovami pri obdaritvi otrok, posebej tistih iz socialno šibkejših družin,” je dodal.  Posebej pa ga gane delo z otroki. “Iskrice otrok, ki morda prvič v letu vidijo čokolado, tudi v meni pustijo globoko rano in le naočnikom, dolgim brkom in bradi božička se lahko zahvalim, da se ne vidijo solze, ki mi ob takšni priložnosti spolzijo po licu,” je povedal.

K temu pa je dodal, da je prostvovoljstvo po njegovem nekaj kar je lahko prirojeno. “Mislim, da je ljubezen do prostovoljnega dela človeku položena v zibelko, kratko malo v nekem danem trenutku začutiš, da sam ali pa s somišljeniki storiš delo, s katerim pripomoreš k zadovoljstvu posameznika ali širše skupnosti,” je še dodal.  Kot prostovoljec ne vidim plačila svojega opravljenega dela v materialnih dobrinah, zame je največje plačilo zadovoljstvo posameznika, skupine, nasmeh, stisk rok in objem ob uspešno opravljenem delu. Počutim se bogatejšega za nekaj, kar drugi, ki se s prostovoljstvom ne ukvarjajo nimajo,” pravi Stanko.

Nominiran je bil s strani Javnega zavoda Center za mlade Ruše in ob podpori številnih organizacij v katerih deluje, med drugim tudi Kulturnega društva Pekre Limbuš. Rezultati dobitnikov 5 državnih priznaj in ene državne nagrade na področju prostovoljstva izmed 33 nominirancev so bili znani, vendar skoraj vse do zadnjega trenutka skrivnost. “Šele, ko sem prejel vabilo predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja in Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva in sem moral potrditi svojo udeležbo, so mi na protokolu povedali, da sem dobitnik. Vsekakor pa je bila podelitev veličastna, obdajali so me občutki, ki jih doslej v življenju še nisem doživel in prav rad bi jih tisti trenutek podelil s prijatelji in znanci, s katerimi sem se srečeval ob mojem prostovoljstvu. Nisem še določil mesta, kjer bom doma izobesil prejeto državno priznanje, veliko je in bo potrebno kar nekaj prostora. Vsekakor pa bo na prvem mestu med že ostalimi prejetimi priznanji,” je opisal svoje doživetje.

K temu pa dodal, da se njegov odnos do prostovoljstva s prejetjem tega častitljivega priznanja ne bo spremenil. “Sem le eden od mnogih, ki mi je dano, da lahko včasih sanjarim, kako bom s svojim prostovoljnim delom naredil za nekoga ta svet srečnejši, zadovoljnejši in lepši. In dokler bom tako čutil bom prostovoljec,” je še dodal.

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.