16:58, sre, 24. Apr

Mariborčani morajo zaradi preobremenjene kanalizacije urediti odvodnjavanje padavinskih voda





V Mariboru je zaradi vedno močnejših nalivov, ki so posledica klimatskih sprememb, vedno več težav pri kanalizacijskem sistemu, saj ta ne more več sprejemati večjih količin vode. Nigrad je pred časom poslal obvestila občanom, naj uredijo sami, da bodo imeli za meteorske vode ločeno odvodnjavanje. To pa je pri občanih povzročilo negodovanje, zato sta se MO Maribor in Nigrad odločila za vzpostavitev informacijske pisarne, kjer bodo občani dobili potrebne informacije.

kanalizacija 2Mestna občina Maribor se je namreč v zadnjem času soočila z večjim številom nezadovoljnih občanov, ker so občani od Nigrada dobili obvestila o zahtevanem ločenem sistemu odvodnjavanja fekalnih in meteornih vod. V Mariboru namreč zadnja leta zaradi klimatskih sprememb prihaja do vse več padavin in posledično vse več meteornih voda, kanalizacijski sistem v Mariboru pa je v več letih izgradnje bil predvsem mešan, tako za odvodnjavanje fekalnih voda kot tudi za odvodnjavanje meteornih voda pri posameznih stanovanjskih hišah in blokovskih naseljih. Vse te vode se stekajo na centralno čistilno napravo. Državni uredbi, ki sta bili sprejeti leta 2012 in 2015, pa ne predvidevajo več mešanega kanalizacijskega sistema, ampak ločeno odvodnjavanje meteornih in padavinskih vod. Pri novogradnjah je to upoštevano, pri starejših zgradbah pa ne. Samo Peter Medved, podžupan MO Maribor, pravi, da kanalizacijski sistem ne funkcionira več, ampak poplavlja. Zadnji tak primer je bil zdaj v Limbušu, znan pa je tudi primer Radvanja. Izpostavlja, da so se na občini soočili s tem, da so ljudje imeli škodo pri posameznih primerih, zato zdaj odpirajo na Nigradu informacijsko pisarno, kjer bodo ljudje dobili vse informacije in nasvete.

Sankcij zdaj ne bo

Je pa podžupan še dejal, da niti občina niti Nigrad ne grozi s sankcijami, če občani ne bodo uredili sami tega. Nigrad tega ne more narediti, saj lahko ureja samo na območju javnega sistema, lahko pa jim priskoči na pomoč s svetovanjem, ki je odvisno od posameznega primera. Predstavnik Nigrada Dejan Tacer pa je dejal, da na takšno urejanje opozarjajo že od leta 2015.

Težave v Radvanju pa tudi drugod

V zadnjem času je bilo največ težav v Mestni četrti Radvanje, pa tudi po nekaterih drugih delih mesta. Pritožili pa so se tudi zaradi obvestila. Zanj pravijo na občini, da je bilo namenjeno seznanitvi s predpisi, kaj storiti v posameznih primerih pa bodo občani izvedeli v informacijski pisarni. Urediti pa bi morali tako, da bi voda s strehe ponikala v zeleno površino, ne pa odtekala v kanalizacijo. Namesto ponikanja pa bi lahko postavili tudi zbiralnike deževnice. Sicer pa je MO Maribor dobila tudi tri inšpekcijske odločbe. Vili Eisenhut, vodja občinskega urada za komunalo, promet in prostor pravi, da bodo težko izpolnili zahteve inšpekcije, ker država zamuja z izgradnjo južne obvoznice, ki bi tekla prav po trasi sedanjega potoka, ta pa bi bil prestavljen.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.