17:51, sob, 18. Maj

Mariborčani o omrežnini





Predstavniki šestih mestnih četrti so javno izrazili nujnost sprejetja t.i. Odloka o omrežnini. Želijo, da bi tako ustvarili vir denarja za sanacijska dela na kanalizacijskem sistemu. V tej luči so apelirali na mestne svetnike.

Mariborčani o omrežnini (3)

Na podlagi nedavnih primerov (konkretno so denimo izpostavili Cesto zmage in Betnavsko), so predstavniki mestnih četrti razmišljali o vprašanjih kaj je za njih kot občane bolj varno in bolj varčno na področju izvajanja posegov, povezanih z odvajanjem vode.
Janko Leva, predsednik Mestni četrti Tezno, je razmišljanje ponazoril s primerom: “Investicije, ko se iz osebne hiše hočeš priklopit na kanalizacijo, karikirano do sredine ceste, so velike! 1000 evrov plus! Za te vire bi potem občina poskrbela.” V preteklosti pa je bila praksa, dodaja, da je lastnik moral plačati izkop pločnika, nove cevi in priključevanje teh cevi na kanalizacijsko omrežje. Da od ljudi, še posebej socialno šibkejših, preprosto ne more nihče pričakovati, da imajo na voljo dovolj denarja za takšne posege, je opozorila tudi Marina Svečko, podpredsednica Mestne četrti Tabor. V tej luči so mariborske svetnike pozvali k razmisleku: “Zakonsko je osnova, ampak enostavno v naši občini ni uradno potrjeno z odlokom“, kar bi po mnenju Svečkove za občane pomenilo tudi zaščito in varnost, “ko se karkoli okrog vode doma zakomplicira.” Verjamejo, da bi lahko po uvedbi omrežnin, s tem denarjem pokrili stroške marsikaterega izvajanja del.

Mariborčani o omrežnini (4)

Predstavniki mestnih četrti so o tej temi razpravljali tudi s podžupanom Zdravkom Luketičem (in predstavniki Urada za komunalo), ki je podprl njihovo iniciativo: “To iniciativo pozdravljam in pričakujem, da bo do te razprave prišlo na prvi naslednji seji mestnega sveta.” Mestni svetniki pa so obravnavo omenjene teme že dvakrat zavrnili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.