03:34, pet, 29. Mar

Mariborska knjižnica vabi ta teden na prireditve v Novo vas, Rače in Hoče ter na Literarno postajo s Ferijem Lainščkom





Mariborska knjižnia vabi v sredo, 8. februarja 2023, na kulturni praznik, v nekatere svoje enote, ki bodo na ta dan odprte.V tem tednu pa pripravlja kar nekaj prireditev.

Tako lahko obiščete Knjižnico Nova vas in Pionirsko knjižnico Nova vas na kulturni praznik med 9. in 12. uro. Vsem že včlanjenim uporabnikom bodo na ta dan omogočili podaljšanje letne članarine s 50-odstotnim popustom, novim članom pa bodo ob vpisu podarili brezplačno letno članarino.

Najmlajše obiskovalce vabijo prav tako v sredo, 8. februarja 2023, ob 10. uri, na pravljično srečanje v Pionirsko knjižnico Nova vas.

Literarna postaja s Ferijem Lainščkom

V četrtek, 9. februarja 2023, ob 18. uri, pa bodo na Literarni postaji v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, Vojašniški trg 2a, predstavili novo knjigo Ferija Lainščka Petelinje jajce. Pogovor bo usmerjala Darka Tancer – Kajnih. Odlomke iz romana bo interpretiral dramski igralec Vlado Novak.
Gre za nadaljevanje romana Kurji pastir, ki je bil v letu 2021 najbolje prodajana Beletrinina knjiga, nominirana tudi za nagrado kresnik. V drugem delu načrtovane trilogije pisatelj na izviren način tematizira svoje otroštvo. Feri Lainšček o romanu pravi: “V drugi knjigi opisujem obdobje otroškega magičnega razmišljanja, ki je bilo pri meni še posebej izrazito. Tako je bilo verjetno zato, ker je bilo v tistem okolju magično mišljenje tudi sicer prisotno in je po svoje vplivalo na vedenje. Ostanki prvotnosti, vraževerja, krščanska mitologija in komunistična mitomanija, vse to se je tam na svojevrsten način sprijemalo in palimpsestno presevalo. Pesniško lahko rečem, da sem verjetno kar otrok take metafizične prekmurske gibanice in da so ravno v tej večplastnosti korenine mojega literarnega magičnega realizma, ki mi ga kdaj pripisujejo.”

V Knjižnici Rače razstava in predstavitev monografije

Na predvečer kulturnega praznika, v torek, 7. februarja, ob 17. uri, pa bo zanimivo v Knjižnici Rače. Mariborska knjižnica in Literarni klub KUD Rače v sodelovanju s Fotoklubom Maribor, Založbo Pivec ter s pevskimi skupinami KUD Rače na predvečer slovenskega kulturnega praznika vabita na odprtje fotografske razstave z naslovom Ko vas poslušam in gledam – sem srečen in predstavitev znanstvene monografije Jas sn čuja ftiča peti, ki je posvečena jubilantu Tonetu Žuraju. Sodelovali bodo: avtor fotografij Gero Angleitner, urednica monografije Tina Bohak Adam, direktorica Založbe Pivec Milena Pivec, vokalni skupini Fantje na vasi in A cappella ter Komorni zbor Škrjanček.

Predstavitev pesniške zbirke v Knjižnici Hoče

V petek, 10. februarja 2023, ob 18. uri pa bodo v Knjižnici Hoče predstavili pesniško zbirko Majde Strnad Glasovi poletijo v jutro. Pesniška zbirka je izšla pri Mariborski literarni družbi. Pogovor s pesnico Majdo Strnad, ki je tudi občanka Hoč, bo usmerjala Simona Kalšan Kildenfoss.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.