17:46, pon, 29. Apr

Mariborska livarna še zaostaja za načrti





Mariborska livarna Maribor (MLM), ki ji je vlada konec julija odobrila državno pomoč v obliki konverzije dela terjatev v kapital, niti letos ne izpolnjuje načrtov. Prvi mož nekoč največjega industrijskega podjetja v Mariboru Dušan Goršek je o tekočem poslovanju redkobeseden, a je dejal, da za ambicioznim načrtom zaostajajo za 3,6 odstotka.

mariborska livarna

“Prihodki iz prodaje so za 12,8 odstotka višji od številk iz istega obdobja v lanskem letu,” je vse, kar je v tej zvezi še dodal Goršek. Ob tem je pojasnil, da so še vedno sredi strateškega prestrukturiranja, ki temelji na specializaciji za sodelovanje z avtomobilskimi proizvajalci in drugimi kupci, ki potrebujejo zahtevnejše livarske sestavne dele.

“Zaradi tovrstne usmeritve smo morali realizirati več razvojnih projektov, ki terjajo dodatna vlaganja in predvidevanja prihodnjih potreb kupcev ter izkoriščanje tržnih priložnosti. To se udejanja fazno in v skladu s pogodbenimi določili. Na osnovi izredno velikega števila realiziranih manjših in srednje velikih projektov konec lanskega in prvega polletja tega leta smo prešli obdobje visokih razvojnih stroškov in stroškov vpeljave novih projektov v proizvodnjo,” je pojasnil Goršek.

Kot je še dodal, je v avtomobilski panogi v prvem letu po zagonu projekta poslovanje negativno, pozitivno postane šele z optimiranjem proizvodnega procesa ter povečanjem serije v drugem letu. S stabilizacijo in aktivnim optimiranjem poslovanja v naslednjem letu načrtujejo uspešnejše leto.

Po končanem finančnem prestrukturiranju in s tem kapitalski ustreznosti družbe so po Gorškovih besedah na podlagi zmanjšanega tveganja sodelovanja kupcev z MLM podani pogoji za pridobitev velikih projektov ter intenzivno nadaljevanje operativnega prestrukturiranja in nadaljnja reorganizacija družbe.

Iz poročil uprave o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja na spletni strani Ajpesa je sicer razvidno, da je MLM v prvih treh mesecih letos ustvarila 9,7 milijona evrov prihodkov, kar je za 1,5 milijona evrov manj manj od načrtov. Tudi v drugem trimesečju načrt ni bil izpolnjen, saj so ustvarili 10,8 milijona evrov prihodkov oziroma dva milijona premalo.

Čista izguba podjetja z nekaj manj kot 500 zaposlenimi je v prvem polletju presegla dva milijona evrov, čeprav je finančni načrt predvideval manj kot milijon evrov.

MLM si je dolgo prizadevala tudi za odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja, predvsem prodajo sicer propadlih, a uveljavljenih programov Armal in Sanitec, za kar je najela dunajsko svetovalno agencijo TJP Advisory & Management Servises. A za nakup celega programa kupca niso uspeli najti, zato so se odločili za delno razprodajo teh opuščenih programov, ki se nanaša na odprodajo preostanka zalog in nepotrebnih strojev.

Je pa trenutno aktualna prodaja še enega proizvodnega programa, in sicer proizvodnje radiatorjev pod blagovno znamko Aklimat, ki mu po Gorškovih besedah želijo omogočiti možnost večje in intenzivnejše rasti. “Glede na to, da se ta program ne vklaplja več v našo prenovljeno strategijo, je povsem logično, da mu najdemo novega lastnika, ki mu bo to osnoven ali soroden posel,” pojasnjuje Goršek in dodaja, da se MLM koncentrira predvsem na posle v avtomobilski industriji.

Postopek prodaje Aklimata so prav tako zaupali že omenjeni avstrijski agenciji, vendar v podjetju podrobnosti do zaključka prodajnega postopka ne morejo razkriti.

MLM je sicer v skoraj stoodstotni lasti DUTB, kjer se prav tako pripravljajo na prodajni postopek. Kot so pojasnili za STA, so za svetovalca v postopku že angažirali družbo Ernst & Young. Trenutno je v teku pripravljalna oziroma ocenjevalna faza, pri čemer bodo skupaj s svetovalno družbo dokončno odločitev o formalnem začetku prodajnega postopka sprejeli v prihodnjih tednih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.