00:45, sob, 18. Maj

Mariborska občina še brez direktorja mestne uprave





Mariborska občina po nedavni razrešitvi Bojana Babiča še vedno deluje brez direktorja mestne uprave. Kot je danes povedal župan Andrej Fištravec, delo poteka kar se da normalno, a si kljub temu želi čimhitrejše rešitve na tem položaju. Doslej se je pogovoril s tremi potencialnimi kandidati, še z enim se namerava, nato pa bo sprejel odločitev.

12006377_431793373681754_8374217935966546547_n

Čimprejšnja izbira je po njegovem mnenju pomembna že zato, ker je bil nedavno končan tudi postopek izbire pomočnika direktorja mestne uprave, in je potem zasedba tega delovnega mesta odvisna tudi od tega, ali obstaja medsebojna delovna kemija med obema. Zato župan želi, da bi vprašanje direktorja razrešili še v tem tednu.

“Vsi vemo, kako je, če uprava nima glave. To ni dobro, zato se zelo trudimo, da čim prej vzpostavimo normalno stanje,” je na današnjem pogovoru z novinarji dejal Fištravec, medtem ko je njegova podžupanja Melita Petelin zagotovila, da delo sicer normalno poteka, a si morajo delo razdeliti ostali zaposleni na mestni občini.

Ker je Fištravec že ob razrešitvi Babiča napovedal, da bodo na mestni občini ukrepali tudi proti ostalim uradnikom, ki niso opravljali svojega dela, je tokrat dejal, da je opravil pogovore z vsemi vpletenimi, zato bodo v okviru opravljene reorganizacije tudi ti premeščeni.

Zaposleni so po njegovih besedah pogovore vzeli zelo resno, sicer pa se postopka reorganizacije ne bodo lotili po hitri poti, saj želijo prvič doslej v zvezi s tem vzpostaviti tudi dialog z zaposlenimi in sindikati. Delovno skupino bosta vodila nekdanji direktor mestne uprave Damjan Lah in Boštjan Brezovnik z Inštituta za lokalno samoupravo.

Mariborski župan je danes znova zatrdil, da bo mestna občina manjši rebalans proračuna sprejemala le, če bo to res potrebno. Polletno poročilo o izvrševanju proračuna, ki ga bodo kmalu obravnavali tudi mestni svetniki, kaže na razmeroma majhen razkorak med odhodki in prihodki, zato bi to lahko reševali tudi z nekaterimi prerazporeditvami sredstev.

Mestna občina Maribor je, kot izhaja iz poročila, v prvem polletju realizirala skoraj 37,7 milijona evrov prihodkov in skoraj 41 milijonov evrov odhodkov.
12020061_431793400348418_6215040933932232704_n
Kot je povedala vodja urada za finance in proračun Branka Atelšek, z izvrševanjem proračuna nimajo težav, hkrati pa peljejo postopek dolgoročnega zadolževanja, saj so pri slovenskih bankah že zbrali ponudbe za že v proračunu predviden 1,9 milijona evrov vreden kredit.

“Dnevno spremljamo tako prihodke kot odhodke, trenutno nimamo neporavnanih obveznosti in jih poravnavamo sproti. Se pa, kot običajno, spreminja realizacija pri investicijskih projektih in investicijskem vzdrževanju, saj se pri postopkih javnega naročanja dogajajo revizije, zato se lahko slika na odhodkovni strani tudi spreminja,” je pojasnila Atelškova.

Tudi zato lahko po njenem pride do manjših popravkov, a je treba upoštevati, da se občina v letu 2015 ne more več dodatno zadolžiti in bo odhodke zato potrebno prilagajati prihodkom. Stanje se spreminja mesečno, posamezni uradi pa morajo sproti ocenjevati, katere so najbolj pomembne naloge, je še dodala.

Za Fištravca je pri tem najbolj pomembno, da bodo letos na občini več dolgov odplačali, kot se zanje zadolžili, ob tem pa tudi, da država v okviru pogajanj z občinami razmišlja, da bi tem dovolila dodatna zadolževanja, v primerih ko gre za realizacijo projektov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.