10:20, pon, 29. Apr

Mariborska občina za transparentno prodajo NKBM





Mariborski mestni svetniki bodo v četrtek med drugim razpravljali o prodaji NKBM ter po napovedih župana Andreja Fištravca pozvali vlado k transparentni prodaji te banke, ki ima za lokalno okolje velik pomen. Ne bodo se mogli izogniti tudi visokemu predlogu računa za prevzem žičniških naprav ŠC Pohorje, na katerega se bo občina pritožila.

Foto: Lokalec.si
Foto: Lokalec.si

Na pobudo Županove liste nekdanjega župana Franca Kanglerja bo mestni svet po napovedih pozval vlado, predsednika države in predsednika vlade, da se zagotovi prodaja NKBM brez špekulacij. Kot je na današnjem srečanju z novinarji v Mariboru povedal Fištravec, mora pogodba o prodaji NKBM vsebovati klavzulo o družbeni odgovornosti banke, v kateri se opredeli odnos do delavcev, komitentov ter širšega družbenega okolja.

“Glede na to, da se je v zadnjih letih v NKBM vložilo več kot milijardo davkoplačevalskega denarja, da so bili razlaščeni mali delničarji in da ima banka pomemben položaj v lokalnem okolju, menimo, da je potrebno na lastnika apelirati z zahtevami, s katerimi bi preprečili negativne posledice prodaje na lokalno okolje,” je povedala Mateja Cekič iz občinskega urada za finance in proračun.

Na četrtkovi seji, za katero je pripravljen zelo obsežen dnevni red, bodo mestni svetniki razpravljali tudi o načrtovani energetski sanaciji kotlovnic v 15 stavbah v lasti občine, ki jo nameravajo financirati preko javno zasebnega partnerstva. Po besedah direktorja mestne uprave Bojana Babiča se investicijo ocenjuje na med 2,5 in 3 milijone evrov, pri tem pa naj bi nove kotlovnice s prehodom na okolju prijaznejše energente zagotovili v več šolah in vrtcih ter Dvorani Tabor in Ledni dvorani. Javni razpis za izbiro izvajalca oziroma zasebnega partnerja nameravajo objaviti julija.

Mestni svetniki bodo nadaljevali razpravo o vpeljavi obvezne uporabe povratnih kozarcev na vseh javnih prireditvah v občini. Po besedah vodje medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave Brigite Čanč je glavni cilj takšne spremembe odloka o rabi javnih površin zmanjšanje odpadkov. Lani so ta sistem poskusno uvedli na občinskih prireditvah in je tako pri obiskovalcih kot gostincih naletel na pozitiven odziv, je pojasnila.

Na dnevnem redu četrtkove seje mestnega sveta je tudi poročilo delovne skupine za urejanje celostne problematike v zvezi z delovanjem žičniških sistemov in spremljajoče infrastrukture na mariborskem Pohorju. Potem ko je stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje prejšnji teden objavil predlog odkupne vrednosti za žičniške naprave, ki jih je po stečaju podjetja prevzela občina, so na občini danes ponovili, da ni jasno, kako je bil ta znesek v višini 17,1 milijona evrov izračunan in kaj vse vključuje, zato se bodo o njem še pogajali.

“Občini se poraja vprašanje o realni odkupni vrednosti, saj je bila prvotna investicijska vrednost projekta za okoli 2 milijona evrov manjša, kot je sedaj določena odkupna vrednost,” je pojasnil odvetnik Sandi Vukovič. “Menim, da bi bila potrebna pritožba zoper ta sklep, saj ne vemo, na podlagi česa je stečajni upravitelj izračunal to odkupno vrednost.” Pri tem je po njegovih besedah treba še ugotoviti, do katerega upnika ima občina dolg, torej ali do ŠC Pohorje ali do Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). “Samo eno bo potrebno plačati,” je prepričan.

Koliko je občina pripravljena odšteti v ta namen, ne želijo povedati. Bi pa naj bil razkorak z zahtevo stečajnega upravitelja velik.

Vir: STA

Druge novice

Comment

  • darko

    26 maja, 2015

    Čestitke VSTAJNIŠKEMU ŽUPANU in njegovi TOLPI!

    Še vedno namreč uspevajo narodu in preiskovalnim organom mazati oči, se sprenevedati in nadaljevati svoje rabote!?

    BOGI MARIBOR!

    Bentijo proti KAPITALU, hkrati pa na naš račun beračijo za ARABSKI in KITAJSKI KAPITAL

    KAJ JE S TEMI LJUDMI NAROBE?!

    VSEFKUP JE LE EN VELIK VOLILNI NATEG!

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.