13:47, čet, 2. Maj

Mariborska občina zaradi najema kredita v težavah





Mariborska občina se je znašla v težavah pri najemu kredita, v vrednosti treh milijonov evrov. Le te bi naj namenila za investicije. Kot je dejal direktor mestne uprave Marko Žula jim banka ne odobri kredita zaradi posredovanja mestnega svetnika Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojana Auerja. Ta pa obtožbe označuje za predvolilno laž.

Mestna Občina Maribor (MOM) se za kredit dogovarja na Deželni banki Slovenije (DBS). Le tega bi po besedah Žule namenili za investicije v šole, vrtce in gradnjo nove fiziatrije. Najem kredita je sicer bil predviden ob sprejemu letošnjega občinskega proračuna, vendar so mestni svetniki takrat od mestne uprave zahtevali, da se pred dejanskim najemom kredita posvetuje z njimi. Mestna uprava je to tudi storila, a se mestni svet na nedavni dopisni seji s tem kreditom večinsko ni strinjal. Župan Fištravec in direktor mestne uprave Žula sta v današnji izjavi za javnost poudarila da, je mestni svet izdal le mnenje, ni bil pa dolžen podati soglasja, zato so v mestni upravi nadaljevali s postopkom najemanja kredita. A se je zadeva ustavila na DBS, ki zdaj od občine zahteva soglasje mestnega sveta. Po besedah Žule je k temu banko napeljal Auer, ki je banki posredoval dopis z opozorilom, da občina potrebuje za kredit soglasje mestnega sveta. Fištravec pa je na to dejal: “Mestni svetnik je s tem grobo prekršil svoja pooblastila in tudi z neresničnimi trditvami skuša preprečiti najetje tega kredita. Na ta način lahko pride do velike škode ne le za mestni proračun ampak tudi za urejenost mesta.”

auer fištravec

Po besedah Žule mestna uprava – zdaj – čaka na kopijo Auerjevega dopisa banki. K temu pa dodaja: “Ta dopis bomo preučili, a najverjetneje gre tukaj za kaznivo dejanje zlorabe položaja. Če je temu tako, bo mestna uprava ustrezno reagirala in vložila naznanitev suma kaznivega dejanja zoper Stojana Auerja. Mestna uprava enostavno ne sme dovoliti, da se politično preigravanje predvolilnega časa prenese v izvajanje proračuna Mestne občine Maribor,” je dodal.

Auer priznava, da je pisal banki, zavrača pa očitke o zlorabi položaja, k temu pa dodaja: “Ob sprejemanju proračuna smo mestni svetniki župana zadolžili, da pred najetjem kredita, ki naj bi se zgodil ob koncu leta, pridobi mnenje, stališče mestnega sveta.”Po njegovih besedah je svetniška skupina LPR po dopisni seji mestnega sveta na DBS naslovila dopis, s katerim jo je “seznanila z dejstvom”, da občina pred najetjem kredita potrebuje “mnenje” mestnega sveta. Auer pravi, da ne razume, kako je lahko stranka s tem preprečila odobritev kredita. Pri kreditu pa se zdi Auerju sporno predvsem to, da, kot je dejal, od mestne uprave niso dobili pojasnila. Skrbi pa jih za kaj bo ta denar porabljen. “Zaskrbljeni smo, da bo morda končal na žiro računih številnih svetovalcev oziroma številnih podjemnih pogodb,” je še dejal Auer, ki se bo jeseni najverjetneje znova podal na lokalne volite in kandidiral za župana.

Dodano, danes ob 17:12

Glede na očitke Auerja, da mestna uprava MOM ni odgovorila na vprašanje o namenu kredita, pa MOM v pisni izjavi za medije pojasnjuje: “Gospod Stojan Auer je tudi v odzivu glede nezaslišanega dejanja, ki se ga je lotil v zadnjih dneh, ko je poskušal ustaviti kreditiranje investicij, ki so bile predvidene in sprejete v letošnjem proračunu, medije zavajal. Proračun jasno določa, za katere projekte in investicije se porabijo sredstva. Tako določa zakon in tako je bil pripravljen tudi letošnji proračun. Letošnji proračun je tudi predvidel najetje kredita za izvedbo v proračunu predvidenih investicij. Zato je trditev, da naj mestni svetniki ne bi bili seznanjeni z namenom porabe kredita, popolnoma neresnična. Posledično za seznanitev ni bila potrebna izredna seja mestnega sveta. Mestni svet je na dopisni seji podal mnenje o kreditu, kot je bilo s sklepom določeno ob sprejemanju proračuna. Za negativno mnenje so glasovali mestni svetniki, ki so bili del koalicije prejšnjega župana MOM Franca Kanglerja.”

K temu pa še dodajajo: “Na željo gospoda Auerja in nekaterih drugih mestnih svetnikov smo gradivo za dopisno sejo dopolnili z natančnimi podatki o tem, za katere investicije gre in koliko bodo posamezni projekti iz kredita financirani. Prav tako smo svetnikom omogočili ponovno glasovanje, da bi imeli vsi enake pogoje.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.