16:47, sob, 18. Maj

Mariborska onkologija s prvimi bolniki v začetku 2016





Novi oddelek za onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor bo sprejel prve bolnike v začetku leta 2016, za vzpostavitev celovite oskrbe pa bo potrebno še leto in pol časa, je danes ob odprtju nove stavbe povedal direktor bolnišnice Gregor Pivec. Po novem bodo v Mariboru izvajali tudi obsevanja, ki so bila doslej mogoča le v Ljubljani.

nov onkološki oddelek ukc mb (2)

Nova stavba, ki so jo zgradili nedaleč od kirurške stolpnice, obsega s povezovalnim hodnikom okoli 5400 kvadratnih metrov. Po besedah ministrice za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenke Smerkolj gre za izjemno pomemben projekt za celotno Slovenijo, s katerim onkološki bolniki dobivajo boljši in hitrejši dostop do najsodobnejših metod zdravljenja in obravnavo na enem mestu. “Kakovostna, varna in pravočasna obravnava pacienta mora biti naš cilj. Ta novi oddelek predstavlja prav to,” je dodala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar.

V novi enoti bodo poskušali vzpostaviti celovito oskrbo onkoloških bolnikov iz severovzhodne Slovenije, ki so se doslej v številnih primerih morali voziti na Onkološki inštitut v Ljubljano. Po besedah Pivca je oddelek racionalno organiziran, brez podvajanja nalog, in ima najsodobnejšo medicinsko opremo, vključno z dvema obsevalnikoma.

Omenjeni napravi so kupili s pomočjo prispevka Švice, ki je nudila pomoč tudi pri usposabljanju kadra za novi oddelek. “Projekt, ki bo olajšal trpljenje in približal zdravljenje številnim bolnikom, predstavlja pomemben prispevek k decentralizaciji zdravstva v Sloveniji,” je dejal švicarski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Yves Fux.

V končni fazi bo imel oddelek tri enote. Najprej bodo vzpostavili enoti za internistično in radiološko medicino, predvidoma v letu 2017 pa bo po besedah Pivca začela delovati še enota za paliativno medicino. Skupno je na novem oddelku predvidenih 70 novih zaposlitev, od tega je nekaj kadra še treba docela usposobiti.

Na začetku jim bodo pomagali zdravniki iz ljubljanskega Onkološkega inštituta, saj imajo zaradi potrebnega dolgotrajnega izobraževanja zaenkrat izobraženo le eno zdravnico radioterapevtko in dva zdravnika za internistično kemoterapijo. Bolniki z zelo redkimi oblikami raka pa se bodo tudi po polnem zagonu oddelka morali voziti v Ljubljano, saj drugačna rešitev po besedah Pivca ne bi bila racionalna.

Novi oddelek je po besedah Pivca nujno potreben, saj imajo v UKC Maribor vsako leto več bolnikov z rakastimi obolenji. Lani so v bolnišnico sprejeli okoli 4400 oseb s takšno diagnozo. Velik del sistemskega onkološkega zdravljenja so sicer že zdaj izvajali v Mariboru, a razkropljeno po različnih oddelkih, glavna novost pa bo radioterapija.

Celoten projekt novega oddelka za onkologijo UKC Maribor je vreden 35 milijonov evrov, od tega je 5,5 milijona evrov prispevala Švica, ostalo pa Slovenija iz državnega proračuna. “Prepričan sem, da bo vzpostavitev tega centra v Mariboru pripeljala tudi do vzpostavitve podobnega centra na Primorskem, kjer je prav tako potreben,” je še povedal Pivec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.