19:56, sob, 18. Maj

Mariborska opozicija za čimprejšnjo rešitev za kolesarski park na Pohorju





Mariborski mestni svet je na pobudo opozicije danes pozval mestno upravo, naj čim prej najde dolgoročno rešitev za kolesarski park na Mariborskem Pohorju. Naročil ji je, naj najkasneje do konca januarja pripravi potrebno dokumentacijo za odločanje na mestnem svetu, takoj zatem pa objavi javni razpis za dolgoročnega upravitelja parka.

slika je simbolična
slika je simbolična

Mestni svet je o zadevi razpravljal na pobudo Kluba samostojnih svetnikov, ki so se na začetku tega leta odcepili od Liste župana Andreja Fištravca. Ogorčeni, ker se kljub velikim težavam letos po njihovih ocenah še vedno zavlačuje z iskanjem rešitve za nadaljnji obstoj kolesarskega parka, so sprva zahtevali, da občina sklene javno-zasebno partnerstvo. Za upravljanje parka naj bi se namreč zanimalo več zasebnikov, od tega naj bi eden poleti tudi podal svojo ponudbo, a mu občina nanjo še ni odgovorila.

“Zavedati se moramo, da je Bike park Pohorje glavna gonilna sila letnega turizma na Pohorju. Samo lani ga je obiskalo več kot 14.000 kolesarjev,” je izpostavil samostojni svetnik Andrej Trobentar. “Zaradi nerešene situacije je Marprom, in posledično tudi Mestna občina Maribor, samo letos izgubil okoli 300.000 evrov prihodka s strani prevozov z gondolo,” je dodal.

Župana Fištravca ni bilo na seji, vršilec dolžnosti direktorja mestne uprave Darko Fras pa je pojasnil, da je za javno-zasebno partnerstvo treba najprej opraviti določene postopke, med drugim je treba najprej pripraviti elaborat. Po besedah podžupanje Jelke Černivec bi bilo treba zadevo tudi najprej doreči z županoma sosednjih občin Ruše in Hoče – Slivnica. “Šele po teh postopkih se lahko odločimo, ali je javno-zasebno partnerstvo najboljša odločitev,” je dodal Fras.

Naposled so mestni svetniki na pobudo Andreja Špenge (SMC) privolili v kompromis. Mestni upravi so dali čas do konca januarja, da izdela elaborat in akcijski načrt realizacije. Mestni svet bo o tem odločal februarja in takoj zatem mora biti objavljen javni razpis za upravitelja.

Po besedah Trobentarja je najpomembneje, da se zadeve premaknejo naprej, saj na nujnost dolgoročne rešitve opozarjajo že od jeseni lani, ko je v stečaju pristal Športni center (ŠC) Pohorje. Letos je park začel delovati šele oktobra.

Do stečaja ŠC Pohorje je kolesarski park obratoval nelegalno. Šele ko je smučišča in žičniške naprave prevzela mariborska občina, je postalo jasno, da je treba proge najprej legalizirati, šele nato se jih lahko uradno odda v upravljanje. Letos jim je uspelo legalizirati eno progo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.