07:54, čet, 2. Maj

Mariborska športna društva nezadovoljna z delitvijo sredstev





Predstavniki 16 mariborskih športnih društev oziroma klubov so danes v Mariboru predstavili problematiko dodeljevanja sredstev za skoraj že minulo leto 2014. Glavna težava pritožnikov je v tem, da so sklepe o dodelitvi sredstev prejeli šele konec novembra in tako niso imeli dovolj časa za ustrezno prilagoditev oziroma zmanjšanje obsega programov.

Predstavniki Plesne šole Rolly, Železničarskega košarkarskega kluba, kluba ameriškega nogometa Maribor Generals, Železničarskega namiznoteniškega kluba, Športnega društva Invalid, Nogometnega kluba Pobrežje, DTV Partizan in DTV Partizan Tezno, Ragbi kluba Maribor, Društva delovnih invalidov, Nogometnega kluba Železničar in Hokejsko-drsalnega kluba Maribor so danes v prostorih atletskega stadiona Poljane predstavili svoje videnje finančnih težav športa v Mariboru.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Po njihovem mnenju je bil postopek razpisa za dodeljevanje sredstev predolg, trajal naj bi kar sedem mesecev, saj je bil razpis objavljen šele 31. marca. Te dni so društva in klubi prejeli sklepe, nekateri bodo morali zaradi obubožanosti občinskega denarja in s tem zmanjšanih sredstev klubom denar občini celo vračati. Čeprav so omenjene klube združile različne usode in težave, so njihova stališča skupna in to je opozoriti javnost in odgovorne v Mariboru na anomalije pri dodeljevanju sredstev.

Med glasnejšimi je bil predsednik ŽKK Maribor in nekdanji predsednik Športne zveze Maribor Alojz Križman, ki je izpostavil, da imajo zaradi dolžine trajanja razpisa klubi zdaj finančne težave, potem ko so skozi vse leto prejemali 70 odstotkov predplačila, zdaj pa so prejeli sklepe, da so sredstev prejemali preveč in da jih bodo morali nekateri celo vračati. “Če dobiš sklep februarja, lahko prilagodiš program, zdaj pa to ne gre. Finančno stanje občine in objektov je slabo, zdaj sledi še poseg v delovanje društev, kar je zanje hud udarec. Menimo, da je letošnji razpis protizakonit, postopek je trajal predolgo, pritožbe pa po zapisanem ne zadržijo izvajanja sklepa in podpisa pogodbe,” je dejal Križman.

Prizadeta društva in klubi zdaj s prstom kažejo na Urad na šport, da si je ta vzel preveč časa za obravnavo prošenj in želijo, da pristojni odgovarjajo. “Menimo, da bi morali razpis razveljaviti, a sredstev za odvetnike ni. Naš predlog je, da se sredstva razdelijo glede na neko povprečnino iz leta 2013,” je dejal Križman, ki vidi težave tudi v zdajšnjem načinu financiranja športnih objektov. Po njegovem mnenju namreč mnogi zaradi napačnega upravljanja propadajo.

Mestna občina Maribor MOM

Na Športni zvezi Maribor in Uradu za šport pravijo, da na obtožbe ne morejo odgovoriti, saj jih nihče ni povabil na današnji pogovor, dejstvo pa je, da je sredstev, tudi za financiranje športnih programov, v mestu zaradi finančnih težav Mestne občine Maribor precej manj. V današnjem sporočilu za javnost pri MOM so v kabinetu župana zapisali, da je pomanjkanje državne razvojne strategije močno udarilo po Štajerski. Ob pripravi proračuna za leti 2015 in 2016 Mestne Občine Maribor, so mnoge presenetili podatki o slabem stanju mestnih financ, s katerimi se v preteklih mandatih ni ravnalo tako, kot bi se moralo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.