02:55, čet, 2. Maj

UM v naslednje študijsko leto z devet odstotki manj vpisnih mest





Mariborska univerza je za študijsko leto 2014/2015 razpisala za devet odstotkov manj vpisnih mest. Kot je na današnji novinarki konferenci povedala prorektorica za študijske zadeve Mihaela Koletnik, je temu tako, ker so pri razpisu za vpis fakultetam svetovali, naj upoštevajo interes kandidatov za študij in zaposlitvene možnosti.

V prihajajočem študijskem letu so razpisali 5496 vpisnih mest, kar je 540 manj kot lani. Najbolj, kar za 23 odstotkov, so število študijskih mest znižali na izrednem, za tri odstotke pa na rednem študiju. Na petih fakultetah Univerze v Mariboru so znižali število vpisnih mest na izrednem, na osmih pa na rednem študiju.

Med pomembnejšimi novostmi študijskega leta 2014/2015 je Koletnikova opozorila na spremembo imena univerzitetnega študijskega programa kmetijstva v agrikulturo in okolje na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede. Ob tem je medicinska fakulteta nedavno spremenila sedež fakultete, ki je bil doslej na rektoratu univerze, poslej pa je v njihovih novih prostorih na Taborski ulici.

Med študijskimi programi je edina večja novost na pedagoški fakulteti, kjer so visokošolskemu študijskemu programu športno treniranje dodali nove športne panoge, in sicer kolesarstvo, nordijsko smučanje in nordijska hoja.

Vodja vpisa na mariborski univerzi Dejan Senekovič je dodal, da so se vpisna opravila začela z 31. januarjem, ko so objavili razpis za vpis, 5. februarja pa se je začel tudi prvi prijavni rok. Že četrto leto zapored razpisa niso pošiljali po pošti, pač pa zgolj v elektronski obliki, objavljen pa je tudi na spletnih straneh ministrstva in visokošolskih prijavno-informacijskih služb.

V petek in soboto bodo potekali informativni dnevi na vseh njihovih fakultetah, prvi dan ob 10. in 15. uri, v soboto pa ob 10. uri dopoldne. Tako kot vsako leto bodo dijake tudi letos seznanili z vpisnimi pogoji, študijem, prostori fakultet in njihovih laboratorijev. Med obema petkovima terminoma je mariborska univerza pripravila dogodek Ustvari si prihodnost, na katerem bodo govorili o tem, kaj je dobro vedeti pred izbiro študija.

Sicer pa bo Univerza v Mariboru letos v sodelovanju z mestnim prevoznikom Marpromom uvedla brezplačne prevoze dijakov od železniške postaje do fakultet, na avtobusih pa bo študent informator bodoče študente informiral o tem, kje je kakšna fakulteta ter o pomembnih podatkih v zvezi z univerzo. Odprti dan bodo v petek za dijake pripravili tudi študentski domovi.

Rektor univerze Danijel Rebolj je v zvezi z zanimanjem za njihove programe dejal, da si sami želijo predvsem motivirane študente, številke pa pri tem za njih niso tako bistvene. Univerza v Mariboru ima sicer trenutno 18.415 študentov na vseh treh stopnjah študija, med njimi je okoli 200 tujcev. Trend upadanja števila študentov se kaže že nekaj let zapored, a se krivulja počasi znižuje.

“Zna se zgoditi, da bo vpis in število razpisnih mest še upadlo. Pa ne zato, ker bi bilo manj interesentov, pač pa tokrat zato, ker želimo dejansko zagotoviti, da bodo tisti študentje, ki se bodo vpisali, tudi uspešni,” je dejal Rebolj in dodal, da tako tudi na univerzi sprejemajo svoj del odgovornosti za prihodnost.

Vir: STA

Univerza_Maribor

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.