04:29, ned, 19. Maj

Mariborska univerza v razvoj širše regije in družbe





Rektor mariborske univerze Igor Tičar je na današnjem srečanju s predstavniki medijev povedal, da si potenciale njihove univerze želijo implementirati v razvoj širše regije in družbe. Dejal je, da si prizadevajo za pridobitev evropskih sredstev za razvoj širše Vzhodne kohezijske regije in da je pred univerzo zadnji vlak razvoja.

unnamed (6)

Po Tičarjevi oceni morajo storiti vse, da bodo vstopili na ta vlak pripravljeni in skupaj s partnerji razvojna sredstva pripeljali tja, kjer so najbolj potrebna. “To je v vzhodno kohezijsko regijo, v naše gospodarstvo in naše institucije znanja,” je dejal Tičar.

Kot so sporočili z univerze, so se začeli intenzivno povezovati s partnerji doma in v tujini. Tako sta bila podpisana protokola o sodelovanju s štajersko in pomursko gospodarsko zbornico ter vrsta sporazumov s predstavniki lokalnih skupnosti in ostalimi partnerji, ki so pomembni pri ustvarjanju pogojev za uspešno črpanje evropskih razvojnih sredstev.

Mariborska univerza si želi znanje in raziskovalne dosežke povezati z industrijo. Osrednji projekt univerze na tem področju pa je projekt Inovativne Odprte Tehnologije. Kot vstopna točka tega projekta, ki bo kot taka služila tudi ostalim razvojnim projektom, se pripravlja informacijski portal Vzhodna.si.

Zaradi negativnih demografskih trendov in s ciljem privabiti najboljše študente iz širše domače regije in tujine bodo na univerzi sistemsko pristopili k promociji, izgradnji ugleda in področju “recruitinga”. Pri tem projektu so se že začeli povezovati z gospodarskim sektorjem, katerega cilj je pridobiti kakovostne in izobražene sodelavce, ki so zagotovilo za uspeh.

V prvem vpisnem roku v prvi letnik dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programov v študijskem letu 2015/2016 je za skupno razpisanih 5142 vpisnih mest prispelo 3645 veljavnih prijav, sprejetih pa je bilo 2874 kandidatov. Izmed teh je bilo tudi 35 zlatih maturantov. Drugi prijavni rok bo potekal od 21. do 28. avgusta.

Univerzo v Mariboru je sicer v zadnjem času pretresla zgodba okoli primera dekana mariborske ekonomsko-poslovne fakultete Klavdija Logožarja, katerega je rektor pozval k odstopu. V izogib podobnim primerom v prihodnje so na univerzi začeli aktivno pripravljati etični kodeks.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.