21:36, pet, 3. Maj

Mariborska zimska služba pripravljena na sneg





Mestna občina Maribor je pripravljena na prihajajočo zimo. Za čiščenje občinskih cest bo tudi v tej zimski sezoni skrbelo podjetje Nigrad. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci imajo na voljo 80 plužnih enot in 150 delavcev. Po besedah direktorja občinskega urada za komunalo Vilija Eisenhuta, bodo za čiščenje zasneženih mestnih cest tudi tokrat namenili 1,5 milijona evrov.

zimska sluzba nigrad  (4)

Vsako leto na mestni občini za delovanje zimske službe namenijo podobno vsoto denarja, pri čemer je poraba le te odvisna od vremena. V lanskem letu so tako porabili 1,3 milijona evrov, pred dvema letoma pa kar milijon evrov več. Ob tem pa Eisenhut pojasnjuje: “Če pride do takega pojava, smo dolžni denar v proračunu zagotoviti, ali iz postavke za vzdrževanje cest ali z rebalansom.”

Tudi letos bo Nigrad skupaj z podizvajalci skrbel za skoraj 750 kilometrov občinskih cest, od tega jih je prioritetnih 215 kilometrov, vse pa naj bi bile očiščene v času 6 – 8 ur. Kljub temu, da razpolagajo z dokaj velikim voznim parkom, vse ne more biti očiščeno naenkrat, opozarjajo na Nigradu. Ob tem pa voznike opozarjajo, da si priskrbijo potrebno zimsko opremo.

Po besedah vodje zimske službe v Nigradu Antona Gmeinerja, so s prvimi aktivnostmi že začeli, ta teden bodo dobavili še dodatnih 300 ton soli, medtem ko jih imajo kar 600 ton v zalogi še od lani. Dobavili pa so že tudi pesek in ga deloma razdelili na nekatere deponije, predvsem na tiste v višje ležečih predelih.

Po besedah direktorja Nigrada Marka Žule, si bodo v zimski sezoni prizadevali za učinkovit servis, pri tem pa računajo tudi na kooperativnost občanov. Nanje apelira predvsem, da v času čiščenja kolikor se le da umaknejo svoja vozila z javnih parkirnih površin ter tako plugom omogočijo, da opravijo svoje delo.

zula nigrad

S postavitvijo snežnih količkov in zabojnikov so že pričeli, nabavili pa so tudi nekaj dodatne mehanizacije. V teku je tudi javni razpis za dodatne kooperante, ki se nanj lahko prijavijo še do 2, decembra. Ponavadi sodelujejo z okrog 30 kooperanti, predvsem na bolj oddaljenih območjih.

Nigrad v Mariboru skrbi zgolj za občinske ceste, koncesijo za čiščenje državnih cest pa imata – po stečaju Cestnega podjetja Maribor (CPM) – že nekaj let Cestno podjetje Murska Sobota in Cestno podjetje Ptuj. Prvi pokriva levi breg Drave, drugi pa desnega.

Vodja mestnega redarstva Franjo Švajger je na današnji novinarski konferenci lastnike zgradb spomnil na obvezno čiščenje ledenih sveč s streh. Po njegovih besedah bodo nad tem bdeli sami, prav tako pa tudi nad izvajanjem zimske službe. Prav tako pa je podal apel občanom, da v času močnejšega sneženja vozila raje pustijo doma in se v mesto odpravijo z javnim potniškim prometom.

Matej Vidovič iz mariborske prometne policije je opomnil, da morajo vozila od 15. novembra letos do 15. marca v prihodnjem letu, imeti zimsko opremo, vozniki pa morajo pred vožnjo obvezno očistiti svoja vozila. Sprva bodo voznike na uporabo predpisane opreme bolj ali manj opozarjali, ko bo prišlo do zimskih razmer, pa bodo voznike v primeru neupoštevanja pravil tudi oglobili. Če nimate predpisane zimske opreme na in v vozilu, vas bodo policisti oglobili za 40 evrov. Če boste zaradi tega obtičali na cesti ali ovirali promet vas bodo kaznovali s 500 evri globe in 5 – timi kazenskimi točkami.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.