16:30, pon, 29. Apr

Mariborski Folkart





V okviru Festivala Lent se bo danes v Mariboru začel mednarodni folklorni festival Folkart, namenjen predstavitvi raznolikosti svetovnega ljudskega izročila. Letos bo gostil folklorne skupine iz Argentine, Guama, Japonske, Portugalske, Srbije, Turčije in Slovenije.

lent4

Folkart je predhodnik Festivala Lent. Na pobudo študentske folklorne skupine AFS Študent so ga v Mariboru začeli prirejati leta 1989. Po navedbah organizatorjev je največji slovenski folklorni festival in edini slovenski član svetovnega nevladnega festivalskega združenja CIOFF, ki Folkart uvršča med najbolje organizirane in vsebinsko ter scensko najkvalitetnejše folklorne festivale na svetu.

Uradno se bo Folkart začel danes ob 21.30 s predstavitvijo vseh letošnjih sodelujočih folklornih skupin na Glavnem odru na Dravi. V prihodnjih dneh se bodo na različnih lokacijah predstavljale posamezne skupine, skupaj pa bodo ponovno zaplesale v soboto na zaključnem nastopu, prav tako na Glavnem odru.

Takrat bo opolnoči nebo nad Mariborom razsvetlil prvi od dveh ognjemetov v okviru Festivala Lent. Kot je za STA povedala producentka Folkarta Alenka Klemenčič, je ognjemet namenjen folkloristom kot nagrada za njihove nastope.

Argentino bo zastopala folklorna skupina iz province Santiago del Estero na severozahodu države, ki je zibelka pesnikov, pevcev in plesalcev. Z Guamskih otokov prihaja ansambel Inetnon Gefpa’go, ki predstavlja tradicijo pripadnikov ljudstva Chamorro.

Japonske barve bo predstavljala bobnarska skupina Sanyo Daiko Dan iz Hirošime s tradicionalnimi taiko bobni,ki so jih Japonci uporabljali ob posebnih priložnostih. Gostujoča skupina iz portugalskega Fara je najstarejša folklorna skupina v regiji Algarve ter ena izmed najstarejših folklornih skupin na Portugalskem.

Akademsko kulturno-umetniško društvo Ivo Lola Ribar iz Beograda je vodilno amatersko-kulturno društvo v Srbiji, ki letos praznuje 70 let delovanja. Folklorna skupina Cansu iz Ankare pa je bila ustanovljena leta 2003 z namenom ohranjanja in negovanja umetnost izvajanja turških ljudskih plesov in pesmi.

Slovenijo bo že po tradiciji zastopala Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora, ki v letošnjem letu praznuje 50 let ustvarjanja. Jubilej bo obeležila z akademijo v ponedeljek na Glavnem odru. Na koncertu pod nazivom Mozaik preteklosti se bodo predstavili sedanji in nekdanji člani društva, med katerimi so tudi številni sodelavci Narodnega doma Maribor, ki prirejajo Festival Lent.

Iz Slovenije bosta na Folkartu nastopila še Folklorno društvo Rožmarin iz Dolene in Akademska folklorna skupina Ozara iz Kranja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.