13:31, ned, 19. Maj

Mariborski kriminalisti zaključili preiskavo: Eni osebi odvzeli prostost, škoda okoli 250.000 evrov





“Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor so v prejšnjem tednu zaključili preiskavo suma več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete,” so sporočili iz PU Maribor.

Po zaključenem predkazenskem postopku so na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je usmerjalo predkazenski postopek, podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo z območja Maribora za 7 kaznivih dejanj poslovne goljufije (po čl. 228 KZ-1) ter 5 kaznivih dejanj ponarejanja listin (po čl. 251 KZ-1), zoper drugo osumljeno fizično osebo z območja Maribora pa zaradi pomoči pri enem kaznivem dejanju poslovne goljufije (po členu 228 KZ-1). “Prav tako smo podali kazensko ovadbo zoper 2 gospodarski družbi s sedežem na Slovaškem v skladu z Zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, ker so bila kazniva dejanja storjena v imenu in za račun pravnih oseb.”

“Kriminalisti so v obravnavani zadevi prejšnji teden enemu osumljenemu odvzeli prostost in ga privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil pripor,” pojasnijo.

Osumljeni je kazniva dejanja izvrševal na način, da je kot odgovorna oseba dveh gospodarskih družb s sedežem na Slovaškem, v obdobju od leta 2021 do 2023, sklepal pogodbe o dobavi gradbenega materiala z različnimi gospodarskimi družbami z območja Avstrije, Slovaške in Slovenije, in jim s ponarejenimi dokumenti lažno prikazoval plačilo materiala, zaradi neplačila blaga pa je 7 oškodovanim gospodarskim družbam nastala škoda v skupni višini nekaj manj kot 250.000 EUR.

Ugotovljeno je bilo, da mu je pri izvršitvi enega kaznivega dejanja poslovne goljufije pomagala tudi druga osumljena oseba tako, da je ta ponaredila dokumente, s katerimi sta preslepila enega oškodovanca. Prvoosumljeni je bil za istovrstna kazniva dejanja že pravnomočno obsojen.

Za kaznivo dejanje poslovne goljufije po čl. 228 KZ-1 je v primeru, ko si storilec pridobi veliko premoženjsko korist, zagrožena kazen zapora od enega do desetih let, za kaznivo dejanje ponarejanja listin po čl. 251 KZ-1 pa je zagrožena kazen zapora do dveh let.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.