00:48, sob, 18. Maj

Mariborski mestni svetniki o spornem kreditu in davku na dež





Po pestrem političnem dogajanju v Mariboru v zadnjih dneh se bo danes sešel mestni svet in obravnaval trenutno najbolj sporni točki –  soglasje k večmilijonskemu posojilu družbe Snaga za novo sortirnico odpadkov ter uvedba t. i. davka na dež.

Seja bo verjetno tudi priložnost za predstavitev novega starega šefa mestne uprave Damjana Laha.

seja mom3

Najprej o soglasju za posojila

Mestni svetniki bodo popoldne najprej opravili izredno sejo, na kateri bodo govorili o soglasju javnima podjetjema Marprom in Snaga za najem posojila za novi naložbi. Medtem ko posojilo v višini nekaj več kot milijon evrov, ki ga želi najeti avtobusni prevoznik Marprom za nakup nove garaže na Pobrežju, ni sporno, pa obstaja veliko pomislekov glede posojila v višini deset milijonov evrov, ki ga potrebuje komunalno podjetje Snaga za gradnjo sortirnice odpadkov na Teznu.

Župan sprva razmišljal o dopisni seji

Različni pogledi na zakonitost in upravičenost najema tega posojila so med drugim privedli do menjave direktorja mestne uprave Darka Frasa in posledično poziva dela mariborske opozicije k odstopu župana Andreja Fištravca, ki pa ga slednji ni uslišal. Zadevo je Fištravec sprva nameraval dati v obravnavo na dopisno sejo, a si je po številnih ugovorih premislil in za danes sklical izredno sejo.

V drugem delu o tako imenovanem “davku na dež”

Po njenem zaključku bodo mestni svetniki nadaljevali aprilsko redno sejo, kjer jim med drugim ostaja druga obravnava odloka o načinu odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode, ki Mariborčanom prinaša t. i. davek na dež. Odlok je bil v zadnjih letih večkrat zavrnjen, mestni svet pa ga je letos v prvem branju podprl le ob pogoju opozicije, da hkrati sprejmejo tudi kodeks upravljanja javnih podjetij.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.