14:21, ned, 28. Apr

Mariborski mestni svetniki prestavili odločitev o proračunu za 14 dni





Mariborski mestni svetniki so po razpravi in premoru odločili, da prestavijo odločitev o proračunu za 14 dni. Župan Saša Arsenovič po glasovanju o prekinitvi točke vidno razočaran.

Glede na vse do takrat slišane amandmaje, v enem od njih je bilo slišati, da je Občinska uprava našla po besedah Mateje Cekić rezervo v postavki Obresti za dolgoročne kredite in bi od tam vzeli skoraj pol milijona evrov za druge namene, in sicer za Nogometni klub Maribor,  se je po odmoru oglasil mestni svetnik Franc Kangler in dal proceduralni predlog, da točko o proračunu prestavijo za 14 dni. V tem času bi lahko tako uprava kot posamezne svetniške skupine lahko premislile in ugotovile, ali je še kaj sredstev in kako bi se jih razporedilo.

Karin Jurše: Očitno se denar lahko najde, če se hoče

Mestna svetnica Karin Jurše se je strinjala z njim in dejala, da je očitno, da se na Občini lahko najde denar, če se hoče. In da če je tako, bi se ga lahko v 14 dneh našlo še več.  Povzela je, da v Gibanju Svoboda vidijo, da očitno so rezerve za vrtec, če se je v enem dnevu našlo pol milijona evrov za Nogometni klub Maribor.

Igor Jurišič: Ne za pokrivanje iz postavke Obresti za dolgoročne kredite

Mestna svetnica Lidija Mirnik Divjak je dejala, da se strinja s Kanglerjem, saj meni, da bi se morali svetniki še uskladiti. Strinjal se je tudi mestni svetnik Igor Jurišič, ki je dejal, da bo podprl Kanglerjev predlog, rekel je, da nima nič proti nogometnemu klubu in da je za to, da klub dobi sredstva, a da ima sam težavo pri tem, da bi za pokrivanje tega vzeli sredstva iz postavke Obresti za dolgoročne kredite, ki bi se znižala za takšno vsoto. Meni, da to ne gre, in ob tem ugiba, ali je bilo z banko dogovorjeno, da se obresti znižajo. Zato meni, da bi bilo 14 dni dovolj, da bi v tem času ugotovili, kje bi bil še denar in kako ga razporediti.

Marko Slavič: čudno naključje

Mestni svetnik Marko Slavič, ki je prav tako podprl predlog, da se odločanje o proračunu prestavi za 14 dni, je vprašal, kako je Občinska uprava ugotovila, da Euribor ne bo več rasel, saj se mu zdi čudno naključje, da so to ugotovili ravno včeraj, danes pa predlagali nameniti denar klubu prav iz postavke obresti. Prav tako je za prestavitev odločanja mestni svetnik Stojan Auer, ki je dejal, da podpira predlog Franca Kanglerja, in dodal, da so danes slišali več amandmajev in da bi v 14 dneh uspeli se dogovoriti še za več. Upa, da se bo našel denar tudi za dokončanje Lenta, ne pa da so ga naredili na polovico.

Župan Saša Arsenovič vidno razočaran

Župan Saša Arsenovič je bil po glasovanju vidno razočaran. Dejal je: da je bil proceduralni predlog Franca Kanglerja “žal sprejet”, in nadaljeval: “Dragi someščani, nimamo proračuna.”  Prisluhnil je sicer vsem amandmajem opozicije, a ta danes vseeno ni odločala o proračunu.

Koalicija bila za obravnavanje proračuna in sprejem

Na drugi strani pa so bili proti prekinitvi točke mestni svetniki iz koalicije. Med drugim je mestni svetnik Zdravko Luketič obrazložil svoj glas in dejal, da ne bo podprl predloga za prekinitev točke in dejal, da bo podprl amandma. Mestna svetnica Alenka Iskra je dejala, da ne bo podprla proceduralnega predloga, saj meni, da bi se čez 14 dni spet lahko nekje zapletlo. Dejala je, da ne želi, da bi se ponovilo leto 2023. Podžupan Samo Peter Medved je dejal, da ne bo potrdil predloga Kanglerja, saj bi rad, da bi proračun sprejeli prej.  Mestna svetnica Jelka Kolmanič je dejala, da predloga o prekinitvi točke o proračunu ne bo podprla, češ da ne vidi razloga, da bi se to naredilo, rekoč, da je bilo dovolj časa za usklajevanje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.