19:43, tor, 7. Maj

Mariborski študenti letos na delovni brigadi v Dobrovniku





Okoli 40 študentov, ki so se pridružili letošnji delovni brigadi Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), se te dni mudi v Občini Dobrovnik, kjer pomagajo domačinom pri odpravljanju posledic poplav, čiščenju Bukovniškega potoka in jarkov.

Mariborski študenti letos na delovni brigadi v Dobrovniku Foto: STA
Mariborski študenti letos na delovni brigadi v Dobrovniku
Foto: STA

Študenti v Dobrovniku, ki je bil lani priča kar šestim poplavam, pomagajo pri sanaciji poškodovanih propustov, ograj in mostov, popravljajo in barvajo klopi in objekte, urejajo protipoplavni nasip okoli romskega naselja. Pomagajo tudi pri urejanju gozdne učne poti okrog Bukovniškega jezera in nudenju podpore socialno ogroženim družinam. V teh krajih namreč vlada visoka brezposelnost, še posebej pri mladih, saj jih je skoraj polovica brez dela.

“Z opravljanjem družbeno koristnih del želimo med študenti širiti kulturo humanitarnosti. Pokazati jim želimo, da za dobro vzdušje niso potrebne le materialne stvari, temveč pomoč tistim, ki jo potrebujejo,” je povedala vodja projekta Nina Černel. “Hkrati želimo spodbujati solidarnost do soljudi in med brigadirji ustvarjati občutek, da so s svojo prostovoljno pomočjo pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju občanov,” je dodala.

Študentska delovna brigada je največji prostovoljni projekt ŠOUM in se letos tudi ponaša z nazivom “naj mladinski projekt”. Med poletnimi počitnicami se tako vsako leto zbere približno od 40 do 50 študentov, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče ali pa so demografsko ogroženi.

Prvo brigado so pripravili leta 1999, ko so študentje pomagali pri popotresni obnovi Bovca. Lani pa so pomagali prizadetim zaradi žleda v Čepovanu in Lokovcu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.