15:17, pet, 3. Maj

Mariborski študenti maja znova na krvodajalske akcije





Študentski svet Univerze v Mariboru že od leta 2005 organizira spomladanske in jesenske krvodajalske akcije pod geslom Poženi srce, daruj kri. V maju tako v ponedeljek prvič letos vabijo vse študente in ostale zainteresirane, da se jim pridružijo na pedagoški fakulteti, skozi ves mesec pa so jim nato na voljo še štirje termini na drugih lokacijah.

Kri, darovanje krvi. Vir: STA
Kri, darovanje krvi.
Vir: STA

Kot pojasnjuje predstavnica Študentskega sveta mariborske univerze Monika Horvat, želijo s krvodajalskimi akcijami v mladih spodbuditi nesebičnost in jih motivirati za medsebojno pomoč. Akcije pripravljajo skupaj z območnim združenjem Rdečega križa Maribor in Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Naslednja akcija bo 20. maja potekala na Centru za transfuzijsko medicino, kamor bodo povabili zainteresirane iz fakultete za zdravstvene vede in medicinske fakultete, dva dni pozneje še študente in zaposlene na ekonomsko-poslovni fakulteti, 26. maja bodo terensko akcijo izvedli na tehniških fakultetah, študente pravne fakultete pa bodo 27. maja znova povabili v Center za transfuzijsko medicino.

“Že vrsto let pripravljamo tako spomladanske kot tudi jesenske krvodajalske akcije, saj se zavedamo, da so potrebe po življenjsko potrebni tekočini zelo velike. Mlade želimo navdušiti za darovanje krvi, ker to prispeva k izboljšanju moralnih vrednot v družbi, gre za pomembno altruistično dejanje. Tako že na začetku študijskega leta skušamo spodbuditi študente za udeležbo na krvodajalskih akcijah, vsi tisti, ki pa takrat ne utegnejo, pa se nam pridružijo na spomladanskih krvodajalskih akcijah,” je za STA pojasnila Horvatova.

Po njenih besedah je odziv študentov dokaj velik. Lani so spomladi opravili 87 uspešnih odvzemov od skupno 122 darovalcev, v zimskem roku pa celo 156 odvzemov krvi od skupno 196 darovalcev. Ker v povprečju udeleženec daruje okoli 450 mililitrov krvi, to pomeni, da so študenti z akcijo lani skupaj darovali skoraj 110 litrov krvi.

Organizatorji akcije vsem, ki želijo darovati kri, svetujejo, da na odvzem krvi pridejo spočiti. Popijejo naj dovolj tekočine in pojejo lahek obrok hrane.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.