11:42, pon, 6. Maj

Mariborski Štuk obeležuje 30 let delovanja





Mariborski študentski kulturno-prireditveni center Štuk, ob ustanovitvi poznan kot Študentska komuna, to jesen obeležuje 30 let delovanja. Obletnici bodo posvetili več dogodkov, osrednja prireditev pa bo 20. oktobra, ki jo bodo poleg avdiovizualnega programa popestrile glasbene skupine Psihomodo Pop, Nude ter Mi2.

štuk

Študentska komuna (Štuk) je svoja vrata odprla na začetku leta 1986. Prostor je že od vsega začetka služil različnim obštudijskim dejavnostim, tako na kulturno-umetniškem, plesnem in glasbenem kot izobraževalnem področju. V njem je bila med drugim videoteka, na začetku pa je služil tudi kot kinodvorana.

“Vse od tedaj Štuk velja za valilnico talentov, prostor, kjer mladi lahko unovčijo svoje znanje in ga pokažejo drugim, prostor, kjer se vse generacije lahko sprostijo, hkrati pa je odskočna deska številnim mladim glasbenim skupinam, ki so kasneje prepoznavne po vsej Sloveniji in tudi tujini,” so sporočili iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), ki od leta 1991 upravlja s tem prostorom.

Skozi zgodovino je Štuk spreminjal svojo zunanjo in notranjo podobo, stavba pa je bila zgrajena hkrati s tamkajšnjimi študentskimi domovi leta 1984. Zadnjo večjo prenovo je prostor doživel poleti 2012 in velja za enega najbolje opremljenih koncertnih prostorov v Sloveniji. Sestavljen je iz koncertne dvorane in predprostora, ki podnevi služi kot študentska kavarna, ponoči pa se spremeni v manjšo diskoteko.

Štuk letno obišče skoraj 100.000 ljudi. V njem se odvije okoli 200 različnih dogodkov, v 30 letih pa je na njegovem odru nastopilo okoli 20.000 glasbenih skupin, glasbenikov, stand-up komikov, gledaliških igralcev, plesalcev in didžejev.

Na Štuku praznujejo svojo 30. obletnico že vse leto, dogodki bodo zgoščeni v jesenskem obdobju. Vrhunec dogajanja bo 20. oktobra, ko bodo občinstvu predstavili fotografski in glasbeni prerez 30 let dvorane.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.