19:06, čet, 25. Apr

Mariborski svetniki na seji na koncu vroče razprave za rebalans brez Farmadenta





Mariborski mestni svet je v ponedeljek, 23. novembra, izvedel 17. redno sejo, seja pa je prvič potekala na daljavo, preko videokonferenčnega sistema Zoom. Svetniki so med drugim sprejeli rebalans občinskega proračuna in akcijski načrt trajnostne oskrbe mesta Maribor s toploto ter se seznanili z aktivnostmi MO Maribor in njene civilne zaščite za lajšanje posledic epidemije covid-19. Po daljširazpravi pa so se z majhno razliko pri glasovanju odločili, da mestni svet ne nameni 50 tisoč evrov za svetovanje pri postopku prodaje večinskega deleža v Farmadentu, kar je sicer bila želja župana.

17. seja MS MOM je bila tokrat digitalna

Razprava se je pravzaprav vnela že pri potrjevanju dnevnega reda, saj je Lista za pravičnost in razvoj predlagala umik točke o Farmadent. Čeprav so se nekateri mestni svetniki strinjali s tem, je točka ostala na dnevnem redu. O odloku pa niso razpravljali niti po skrajšanem postopku. V kasnejši razpravi pa se niso strinjali s tem, da bi mestni svet 50.000 evrov namenil za svetovanje pri postopku prodaje večinskega deleža v omenjenem veledrogeristu, ki ga mora občina do konca leta prodati na zahtevo zakona o lekarniški dejavnosti. Mariborski župan Saša Arsenovič je sicer zagotovil, da postopek nikakor ne prejudicira prodaje, a morajo kot dober gospodar preveriti razmere na trgu. K prodaji jih zavezuje zakonodaja, prav tako naj bi že prejeli dva izkazana interesa ter še nekaj povpraševanj za nakup lastniškega deleža.

Kljub njegovim zagotovilom sta svetnika Matic Matjašič in Igor Jurišič vložila podobna amandmaja, s katerima sta predlagala umik letnega programa prodaje finančnega premoženja Mestne občine Maribor za leto 2020. Pri glasovanju o omenjenem amandmaju koalicija ni bila enotna, saj je Arsenoviču zmanjkal en glas, pri glasovanju pa se je med drugim vzdržala tudi podžupanja Alenka Iskra iz vrst SD.

Okrnjeni rebalans je bil nato soglasno izglasovan. Med drugim so z rebalansom za 50.000 evrov povečali sredstva za izplačilo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve poklicnim gasilcem v času epidemije ter zagotovili še dodatnih 41.000 evrov za subvencioniranje delovanja krožno-kabinske žičnice.

Rebalans hkrati prerazporeja dela sredstev, ki so bila namenjena za nakup zemljišča vodnega zajetja pri Hotelu Arena pod Pohorjem, na postavko za nakup pripadajoče opreme za zasneževanje na omenjenem črpališču. Prav tako so iz postavke gospodarjenja s stavbnimi zemljišči 260.000 evrov prerazporedili za subvencioniranje mestnega avtobusnega prometa, še 80.000 evrov pa za evropsko sofinancirani projekt Dravske kolesarske poti.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.