20:01, sob, 27. Apr

Mariborski svetniki nasprotovali dvigu cen za vrtce





Na današnji seji je mariborski župan predlagal postopen dvig cene za vrtec, češ da bi dodaten milijon evrov, ki so ga namenili za subvencije pri plačevanju vrtca, preusmerili v investicije vrtcev in šol. Toda mariborski svetniki so bili proti temu, da bi starše, ki imajo otroke v vrtcih, dodatno finančno obremenili.

Saša Arsenovič, mariborski župan, se je strinjal s poročevalko, da je veliko investicijskih potreb za šole in vrtce in da je občina zdaj namenila milijon evrov več denarja, z dvigom cen za starše pa bi dobili še nekaj več denarja, ki bi ga lahko namenili prav tem investicijam.

“Župan naj najde znotraj občinskega proračuna 600.000 evrov za investicijo”

Odbor za finance ni potrdil sklepa o postopnem zvišanju cen vrtca. Mestna svetnica Karin Jurše je dejala, da se strinja s tem, da so vrtci in šole investicijsko zanemarjeni, na kar so mestni svetniki opozarjali tako letos kot lani. Izpostavila je, da se ne morejo strinjati s tem, da je vir investicijskega vzdrževanja vrtcev in šol prav to, da se zmanjša subvencije staršev, ki imajo svoje otroke v vrtcih. Predlagala je, da župan znotraj občinskega proračuna najde 600.000 evrov za investiranje v vrtce.

“Če imate denar za drage odvetnike, potem imejte denar tudi, da se bodo subvencionirali vrtci”

Mestna svetnica Ljubica Jančič pa je izpostavila, da prenaša njemu besede staršev vrtca v Radvanju. Ta vrtec je bil zgrajen leta 1971, starši pa mu sporočajo: “Če imate denar za drage odvetnike, če imate denar, da podpisujete nenehno anekse za Lent in za vsa ostala dela, ki jih Občina naroča, in če imate denar, da si nabavite novo službeno vozilo, potem imejte denar tudi, da se bodo subvencionirali vrtci.” Dejala je, da “marsikateri starši, ki vozijo otroke v vrtec, delajo za 940 evrov v javnih podjetjih, kot je Snaga, Nigrad in tako dalje”. Poudarila je, da je absolutno proti dvigu cen vrtcev.

Iskra menila, da so določeni dvigi cen sprejemljivi

Mestna svetnica Alenka Iskra pa je na drugi strani dejala, da je mesto Maribor eno izmed redkih mest, ki ob zakonsko znižanih cenah še dodatno omogoča nižje plačilo položnic za vrtce, ter da se na to pozablja, a da bi morali to večkrat ponoviti. Meni, da se ni dobro otepati sprejemanja neljubih odločitev, ob tem pa, da je treba skrbeti za ranljive skupine. Izpostavila je, da so vse do petega dohodkovnega razreda dvigi cen sprejemljivi. Strinjala pa se je, da je treba najti in zagotoviti v proračunu večji obseg sredstev za investicijsko vzdrževanje teh objektov.

Jurišič: Otroci so prioriteta pred arhitekturnimi presežki

Mestni svetnik Igor Jurišič pa je nato dejal, da se vidi, da v določenih primerih denar ni problem in omenil obnovo Langerjeve vile. Meni, da denar je, a da ga na občini ne namenjajo za šole in vrtce. Prav zaradi tega ni hotel podpreti dviga cen vrtca, pri tem pa je pripomnil, da verjame, da ko bodo mestni svetniki dovolj odločni, da ne bodo podpirali takšnih zadev, kot so podražitve vrtcev, da bo enkrat tudi mestna uprava spoznala, da so otroci prioriteta pred arhitekturnimi presežki.

Sledilo je glasovanje, na katerem so mestni svetniki s 26 glasovi proti in 13 glasovi za zavrnili sklep, s katerim bi starši za vrtec plačevali več.

Če bi svetniki potrdili dvig cen, bi se ta zgodil dvakrat, najprej marca, nato pa še z novim letom

Dosedanje cene v mariborskih javnih vrtcih so bile uveljavljene s 1. julijem 2023. Cene so se v primerjavi s prejšnjimi povečale za približno 38 odstotkov, je povedala poročevalka Gajzer Pliberšek  na seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor. Lani je bilo tudi odločeno, da bi se postopno zvišalo plačilo staršev za vrtec. Najprej za 18 odstotkov, čez nekaj mesecev pa še preostanek do 38 odstotkov, a se to še ni zgodilo. Z dosego cilja so se povečale občinske subvencije, to pa pomeni še dodatni milijon za subvencije poleg že obstoječega.

V skladu z dogovorom o postopnem povišanju plačil staršev je danes na seji poročevalka predlagala dvig cen v dveh korakih. S 1. marcem 2024, nato pa še s 1. 1. 2025. Tisti z najnižjimi dohodki bi za otroke v prvem starostnem obdobju od marca plačevali 6,72 evra več, v drugem pa 5,18 evra več. Od 1. 1. 2025 pa bi se za družine z najnižjimi dohodki v prvem starostnem obdobju zvišalo plačilo za vrtec za 4,0 evra, v drugem pa za 3,37 evra več.

Dejala je, da bi s tem lahko milijon evrov, ki so ga dobili, dali za “prepotrebno obnovo šol in vrtcev”, torej na postavko investicijskega vzdrževanja šol in vrtcev, letos 600.000 evrov, v naslednjem pa 400.000 evrov. Denar bi porabili za obnovo sanitarij in kuhinj. Naštela je: obnova sanitarij v enoti Pristan Vrtca Ivana Glinška, obnova kuhinje v enoti Vančka Šarha Vrtca Jožice Flander, obnova centralne kuhinje Vrtca Jadvige Golež ter urgentni sanaciji kuhinj OŠ Leona Štuklja in OŠ Slave Klavore. Župan je ob tem dejal, da je potreb za investicijsko vzdrževanje vrtcev in šol še več.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.