03:22, ned, 5. Maj

Mariborski zapornik stanje označil za nehumano: Tuširanje dvakrat tedensko, osem oseb v eni sobi,..





Portal svet24.si poroča o zaporniku, ki je opisal situacijo v mariborskem zaporu in priporu. Označil jo je za nehumano.

Za svet24.si je povedal, da je v sobi, ki je velika 45 kvadratnih metrov osem zapornikov, ki med kosilom nimajo možnosti, da bi skupaj sedli za mizo. “Ko dobimo za jesti, dve osebi jesta stoje, dve v postelji in štiri za mizo,” je dejal. Jedo tudi na okenskih policah.

V nadaljevanju pove, da pogreša fitnes, ki so ga konec leta ukinili. Tuširali naj bi se lahko le dvakrat na teden. Zgodilo naj bi se celo, da se morajo tuširati s hladno vodo.

Potarnal je tudi nad zdravniško oskrbo. Razmere se, kot jim je zaupal Janez, odražajo tudi v zdravju zaporniške populacije. Sredi januarja je tudi v Sloveniji nekoliko bolj pritisnila zima, ko so se temperature spustile krepko pod ničlo.

Kot zapiše svet24.si gre večinoma za ljudi, “ki so prevažali migrante, niso kradli, ubijali, zato si zaslužijo vsaj malo človečnosti.”

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor je trenutno zaprtih 234 oseb, a so »prostorske zmogljivosti namenjene namestitvi 140 zaprtih oseb, kar predstavlja 167-odstotno zasedenost.« Skupno imajo zaposlenih 115 javnih uslužbencev različnih profilov, pri čemer so poudarili, da »v okviru Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, katere notranja organizacijska enota je tudi ZPKZ Maribor, že daljše obdobje beležimo primanjkljaj kadra, tako pravosodnih policistov kot drugih sodelavcev,« zaključijo na svet24.si.

Druge novice

Comment

  • Anica Sakelšek

    1 februarja, 2024

    Po mojem mnenju si zaporniki pri nas privoščijo več kot v drugih državah, samo iščejo svoje pravice,sami so krivi da so pristali v zaporu,kjer imajo več pravic in ugodnosti kot bolniki v bolnišnicah.Naj spomnim da živijo na stroških države, torej jih živimo davkoplačevalci.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.