00:13, pet, 26. Apr

Mariborski zdravstveni dom in NK Maribor pripravljata cepljenje pred klopnim meningoencefalitisom v akciji “Zdravo v naravo”





V mesecu aprilu 2023 bo v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in v sodelovanju z NK Maribor potekala tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom »Zdravo v naravo«.

Pobudnik akcije, ki traja že dvanajsto leto zapored in je kasneje postala vseslovenska, je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor. Tudi tokrat se bodo prebivalci Maribora in okolice lahko v času akcije cepili po znižani ceni.

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena. Kljub visoki verjetnosti okužbe, se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni.

Zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti vseh občanov in navijačev NK Maribor, odraslih in otrok, bo akcija “Zdravo v naravo” potekala na lokaciji stadiona Ljudski vrt, v soboto 15. 4. 2023 od 8. do 20. ure, severna ploščad, medijsko središče.

Naročanje za cepljenje

Na cepljenje se je treba obvezno naročiti. Občani se lahko za cepljenje prijavijo:
– preko spletne aplikacije.
– vsak delovni dan od ponedeljka 20. 3. 2023 do četrtka 7. 4. 2023 od 7. do 20. ure in petek od 7. do 14. ure, na tel. številki 02/22 86 200 (izberete številko 4). Cena cepiva proti KME bo na ta dan znašala 20 evrov. Plačilo je možno samo s plačilno kartico. Naprošajo vse, ki imajo rumeno cepilno knjižico, da jo prinesejo s seboj. Izdaja nove cepilne knjižice znaša 5 evrov. Priporočljiv presledek med cepivom proti Covid-19 in ostalimi cepljenji je 14 dni, da se izognejo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov, so še zapisali pri ZD Maribor.

Trije odmerki cepiva za osnovno cepljenje

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva (drugi odmerek sledi 1-3 mesece po prvem, tretji pa 5-12 mesecev po drugem). Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah starih 60 let ali več so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva. Cepijo se lahko samo zdravi občani brez suma na COVID-19. Zdravstveni dom še prosi, da ob prihodu na lokacijo vsi upoštevajo, navodila NIJZ “Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.