07:58, pet, 26. Apr

Mariborski župan s težavo začel sejo, svetniki namreč najprej niso bili sklepčni





Načrtovano je bilo, da bodo mariborski svetniki na današnji zadnji redni seji pred poletnimi počitnicami odločali o podražitvi oskrbe s pitno vode ter opravili prvo branje občinskega prostorskega načrta. Ob tem bodo na predlog Stranke mladih – Zeleni Evrope obravnavali etični kodeks občinskih funkcionarjev Mestne občine Maribor ter potrjevali odlok o občinskih cestah.

A začelo se je zapletati že pri potrditvi prisotnosti na današnji redni seji. Mestnih svetnikov je v Mariboru 45 in za sklepčnost seje je potrebna večinska prisotnost, kljub temu, da je po štetju prisotnih na seji bilo 23 svetnikov, pa jih je prisotnost na glasovanju potrdilo le 19. “Jaz bi prosil za vseeno nekaj mestotvorne resnosti. Pogovarjamo se o OPN, ki ga nismo 15 let sprejeli. Pa tukaj ste prisotni, vas vidimi dragi mestni svetniki, ki ste bili izvoljeni,” je nagovoril svetnike Saša Arsenovič.

Na seji ni bilo svetnikov župana Arsenoviča

Ko jih je začel poimensko izpostavljati in klicati, je županu Arsenoviču, Matic Matjašič pojasnil: “Svetniki imamo po statutu pravico sodelovati, ali ne sodelovati na sejah. Glede na situacijo, ko niste želeli podaljšat OPNja, javne razgrnitve, vključit občanov, tudi očitno niste zagotovili svojih svetnikov na seji, ugotavljam, po statutu Mestne občine Maribor, da je mestni svet nesklepčen.”

Povedati do konca mi mogel, saj ga je župan prekinil in povedal: “Ste prisotni, ker vas vidim.” Nekaj minut kasneje, so se seji pridružili še svetniki SD, ki so očitno zamujali, a takoj ko so prišli so svojo prisotnost potrdili in seja je tako postala sklepčna.

Težave z večino v mestnem svetu

Sicer pa mora mariborski župan zaradi izstopa nekaterih svetniških skupin iz koalicije po incidentu z domnevnim fizičnim obračunom nad mladoletnikom iskati vse več kompromisov, zaradi česar se je še pred sejo odločil z dnevnega reda umakniti predvideno občutno podražitev vozovnic za Pohorsko vzpenjačo, korak nazaj pa je moral stopiti tudi pri podražitvi pitne vode.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.